Då dör Sydkoreas befolkning ut

Foto: Foto: GUSTAV GRÄLL
Enligt en uträkning kommer befolkningen i Sydkorea att dö ut år 2750.
NYHETER

1+1 = 1,19

Åtminstone i Sydkorea.

Sydkoreanerna håller på att dö ut.

Farfar hade 11 syskon. Ett dog tidigt. Men tio blev i alla fall kvar. Hur många ättlingar som springer omkring idag orkar jag knappt räkna till.

I Sydkorea är det annorlunda. Där får man vara glad om man överhuvudtaget får något syskon. Där föder varje kvinna i snitt 1,19 barn.

Befolkningen krymper

Och det kan vara högt räknat, andra beräkningar ligger ännu lägre.

Resultatet: befolkningen krymper snabbt. Tynar bort rent av.

I dag bor det 50 miljoner i Sydkorea. Om inget händer och utvecklingen fortsätter kommer befolkningen att ha krympt till 20 miljoner år 2100.

År 2379 finns det bara 100 000 kvar och år 2750 går den siste sydkoreanen i graven. Frågan är bara vem som ska skotta igen den.

– Vi upplever en demografisk vinter, en nationell katastrof, säger den sydkoreanske biskopen Peter Kan U-Il.

Varje månad

Han skyller på regeringen som inte satt stopp för p-piller och kondomer

De senaste decennierna har födelsetalen i Sydkorea stadigt gått ner, men de har aldrig varit så låga som nu. Under de senaste två åren har de sjunkit allt mer för varje månad.

Den katolska kyrkan hatrlänge propagerat för större familjer och ser naturligtvis den sjunkande nativiteten som ett gyllene tillfälle att intensifiera kampen mot aborterna i landet.

Även den världsliga regeringen har vaknat till och pratar om att förbättra sjukvården och de ekonomiska villkoren för de som skaffar barn. Inte minst vill man minska skatterna för stora familjer.

1, 64 barn

Japan ligger för övrigt inte mycket bättre till. Där har man kommit fram till att det sista japanska barnet kommer att födas år 3011. Eftersom japanens medellivslängd är 83,1 år torde det bli lite ensamt på slutet.

Det finns flera förklaringar till de låga födelsetalen i Sydkorea. Ett är de monstruösa kostnaderna föräldrar måste betala för att bekosta de privatlärare som ska hjälpa telningarna genom undervisningssystemet.

Kina, som har en uttalad enbarnspolicy, har vissa undantag från grundregeln. Särskilt på landsbygden föds det fler barn än inne i städerna och de kinesiska kvinnorna föder enligt FN  i snitt 1,64 barn.