Det här ska du hålla koll på under 2011

avJessica Balksjö

NYHETER

Det nyhetsspäckade 2010 lämnar nu över till ett helt nytt 2011.

Kommer politiken gå in i ett mellanår? Får vi klara oss utan kungayra?

Absolut inte.

2011 blir året då de stora partierna plockar in nya ledare.

Och Storbritannien ställer till med kungligt kärleksbröllop.

Här är några av händelserna du inte får missa 2011.

Bettingföretagen tar redan emot vadslagning om när kronprinsessan Victoria och prins Daniel blir föräldrar.

Nya ansikten i politiken 2011

Mona Sahlin lämnar över posten som ledare för Sveriges största parti. Vem blir det som får uppgiften att förnya Socialdemokraterna och rädda rösterna fram till nästa val?

Blir det favoriten Veronica Palm, tippade Sven-Erik Österberg eller kanske IF Metalls Stefan Löfven? I mars får vi veta.

Också hos Miljöpartiet blir det nytt ledarskap. De populära språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har suttit av sin tid och måste nu lämna plats åt två nya talespersoner för partiet.

En man och en kvinna blir det – enligt partiets stadgar. Gustav Fridolin, som hunnit med att skriva en bok och bli lärare sedan han sist satt i riksdagen, spås nu en comeback som nytt språkrör. Den "nya" Maria Wetterstrand kan bli gruppledaren Mikaela Valtersson.

"Jag har noga övervägt vad det innebär och känner mig nu redo att meddela att jag kandiderar till uppdraget som språkrör för Miljöpartiet", skriver hon på sin hemsida.

USA laddar om för presidentval

Känns det som i går "Yes we can" blev ny slogan för alla som hoppades på Obamas löften om förändring och framtidstro? Nu är det snart dags igen.

År 2012 är det nästa presidentval i USA. Det spekuleras i om hockey-mamman Sarah Palin kommer att ge sig in i matchen. Själv verkar hon säker på att hon kan slå Obama. Det har hon avslöjat i en intervju med den amerikanska tv-kanalen ABC.

Kungligt bröllop

Prins William och hans Kate Middleton får varandra tillslut. Det jämngamla paret träffades under studietiden på Saint Andrews University i Skottland.

I oktober förlovade de sig och nu kan britterna se fram emot ett kungligt bröllop. Precis som vår egen prins Daniel kommer Kate Middleton från en "vanlig" familj.

Enligt det brittiska hovet kommer bröllopet att äga rum under våren eller sommaren 2011.

I Sverige pågår vadslagning hos bettingföretagen om när kronprinsessan Victoria och prins Daniel blir föräldrar.

Bästa tipset – att det händer före 1 september 2011.

Misstänkte serieskytten i rätten

Den misstänkte serieskytten Peter Mangs är häktad misstänkt för tre mord och tio mordförsök. Åtalet mot honom väntas i början av 2011. Då kommer också rättegången mot honom hållas i Malmö.

Niklas Eliasson, 24, i Örebro, beskrivs som Sveriges värsta våldtäktsman genom tiderna. Han har erkänt nio överfall på kvinnor i Örebro. Utredningen pågår fortfarande, men det troliga är att rättegången mot honom hålls under 2011.

Julian Assange är häktad av Stockholms tingsrätt och är nu gripen av brittiska polisen i London. I januari väntas beslut om han kan utlämnas till Sverige för att höras kring de våldtäktsanklagelser han ställts inför.

VM-fest

Handbolls-abstinenta behöver inte vänta länge till. Redan den 13 januari drar handbolls-VM i gång i Göteborg.

Annars är friidrotts-VM en höjdare att se fram emot under 2011. Det är Sydkorea som ordnar årets stora sportfest som startar den 27 augusti.