S: Ge Säpo rätt att signalspana

Säpo ska få rätt att signalspana för att lättare kunna följa terroristgrupper.

Socialdemokraterna stöder nu regeringen i frågan.

Partiet släpper också det rödgröna vallöftet att riva upp FRA-lagen.

– Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till Svenska Dagbladet.

Lämnas i mars

Regeringspartierna är sedan tidigare överens om att Säpo bör kunna beställa signalspaning från FRA, men huruvida det är FRA eller ett fristående organ som ska sköta det är en fråga som utreds. Förslaget ska överlämnas till justitieminister Beatrice Ask (M) i mars.

Socialdemokraterna har hittills passat i frågan om Säpo överhuvudtaget ska få signalspana, men säger nu att partiet ställer sig bakom en utvidgad spaning. Morgan Johansson betonar dock att beslutet inte har någon koppling till helgens terrordåd i Stockholm.

Skulle riva upp FRA-lagen

Inför valet lovade S, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att riva upp den kritiserade FRA-lagen. Men nu säger Morgan Johansson att han inte ser någon mening med att "börja om på ruta ett". Felet var bland annat att Säpo inte fick vara med och det kan rättas till, säger han till tidningen.

TT

Publisert: