”Peter Mangs har psykisk störning”

Rättsmedicinalverket vill ha en större rättspsyksundersökning

Peter Mangs har bara haft en enda vän, säger han.

Och han beskriver hur han befinner sig i ett "ekonomiskt handikappstillstånd".

Nu är den lilla sinnesundersökningen av den misstänkta serieskytten klar.

Peter Mangs.
Peter Mangs.

I den så kallade paragraf 7-undersökningen som i dag lämnades in till Malmö tingsrätt framgår det att Peter Mangs – mannen som misstänks ligga bakom en serie av skjutningar i Malmö – kan lida av en psykisk störning, både vid tiden för det misstänkta brottet och vid tiden för undersökningen.

Korta förhållanden

I undersökningen berättar Mangs själv hur han har dålig kontakt med sin familj och hur han bara har en enda vän. För det mesta underhåller han sig själv.

Vad gäller kärleksförhållanden har 38-åringen haft några korta förhållanden men aldrig någon sambo och han har förblivit barnlös.

Peter Mangs säger att han vid tiden för gripandet var sjukskriven och att han självmant önskade gå in i ett, som han kallar det, "ekonomiskt handikappstillstånd". Tidigare har han haft olika jobb, bland annat som volontär på Stadsmissionen, som tandtekniker och industriell snickare. Ett tag ville han bli sjuksköterska men han hoppade av de studierna.

Vapenintresse

Mangs berättar för läkaren som utfört undersökningen om sitt stora vapenintresse och att han har vapenlicens för flera vapen.

Han säger även hur mycket han tycker om att bygga gitarrer.

Läkaren rekommenderar att det görs en större rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om Mangs ska dömas till vård eller fängelse om det är så att han skulle få en fällande dom.

Peter Mangs greps den 9 november i år efter en rad av skottlossningar i Malmö. Han är på sannolika skäl misstänkt för ett mord och fem mordförsök.

Nekar till brott

Mordet på 20-åriga Trez West Persson begicks den 10 oktober 2009. Den senaste av skjutningarna som Mangs misstänks för ägde rum i augusti i år.

Peter Mangs nekar till brott, men ett av hans vapen har kunnat kopplas till minst en av skjutningarna, enligt vad en källa har uppgivit till Aftonbladet.

Publisert: