Övergivna barn kan bli handelsvara

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera barn i Haiti överges av sina föräldrar

Foto: Foto: Scanpix
En grupp barn som hämtar vatten i Port-au-prince. Skalvet i Haiti har berövat många barn deras föräldrar och många riskeras nu att överges av föräldrar som inte klarar att sköta om sina barn.

Port-au-Prince. Hon sträcker fram sin lilla dotter mot mig. Ber mig ta henne.

Säger att hon inte kan ta hand om henne längre.

Jag stelnar till, väntar på en min som visar att detta är ett något slags skämt. Den kommer inte.

Foto: Foto: Scanpix
Nyblivna syskon Naomi Millar, 21, håller om sin nya syster, Youmide, 7. Youmide är ett av 30 barn från Port-au-prince som som i veckan adopterades till familjer i Colorado, USA.

Kvinnans blick är trött, uppgiven. Knappt ens vädjande. Hon reagerar inte när jag stapplande avböjer hennes erbjudande och går därifrån, vidare mellan tälten i ett av Port-au-Princes hundratals dammiga tältläger.

Riskerar att överges

Skalvet i Haiti har berövat många barn deras föräldrar. Andra riskerar att helt enkelt överges av föräldrar som mist allt i skalvet och nu inte klarar att sköta om sina små. De riskerar att dras in i gatugäng, utnyttjas till slavarbete eller fångas i klorna på barnhandlare.

En del skalvbarn, de tursamma, hamnar på barnhem som Maison des Enfants de Dieu, Guds barns hus.

Barn i alla storlekar myllrar och leker omkring på gården. Stolar, bord och spjälsängar står ut i det fria. På trägolvet inne i en kärra krälar ett tjugotal spädbarn omkring. En gammal kvinna byter blöja efter blöja med van hand.

Sover ute

Barnhemsbyggnaden intill står ännu, men efter skalvet vågar barnen inte sova där inne.

– Barnen blev så rädda när allt skakade. De är fortfarande rädda, säger föreståndaren Pierre Alexis.

– De sover ute och vågar inte gå in.

I knät på en av kvinnorna, Lonaise Joudin, sitter Stanley, sju månader. Han lämnades här av sin mamma, som förlorade sitt hem och inte längre kan ta hand om honom. Stanley är ett av tjugo barn som kom hit efter skalvet. Vissa stannade här bara en kortare tid och har nu återförenats med föräldrarna. För Stanley och andra är hoppet adoption.

Många vill adoptera

Bilder från jordbävningen i Haiti har fått hjärtan att blöda i de rika länderna, och många vill adoptera ett föräldralöst skalvbarn. Men risken finns att det går för fort. Rädda barnen och Unicef varnar för att familjer riskerar att splittras i onödan.

– Det går så fort, lite för fort. Nu gäller det att sakta ner, för att utesluta möjligheten att ett barn faktiskt har familj kvar, säger Lotta Mockrish som är utsänd till Haiti av svenska Rädda barnen.

Unicef har slagit larm om att barn försvunnit från sjukhus efter skalvet i Haiti. Barnhandel är en stor risk efter alla stora katastrofer, säger Lotta Mockrish, och denna är inget undantag. Haitis myndigheter har lovat att skärpa bevakningen av gränserna för att hindra att barn försvinner ur landet.

Vädjar om tålamod

Dagshemsföreståndaren Pierre Alexis berättar att ett antal adoptionsärenden har snabbhanterats efter jordbävningen. En stor skara barn har nyligen satts på ett flygplan med destination Miami i USA. Men han hävdar att samtliga dessa barn fanns på daghemmet redan tidigare.

– Så många dokument har gått förlorade i myndighetsbyggnader som rasade i skalvet. Barnen bara väntar och väntar, men regeringen har ingen plan för dem under tiden. Vi måste bara låta dem åka, säger han.

TT: Finns det inte risk för barnhandel?

– Folk som sysslar med barnhandel bryr sig inte om papper och dokument. Det finns bättre sätt att stoppa barnhandel än att bromsa adoptionsprocessen.

Lotta Mockrish vädjar om tålamod.

– Det är inte illa ment att vilja hjälpa. Vi tycker bara att man ska vänta några veckor så att man vet att det inte finns en mamma eller en pappa där ute.

TT

Publicerad: