Ledarstrid i Miljöpartiet

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är utmanarna till ”givna efterträdaren” Mikaela Valtersson

1 av 4 | Foto: Scanpix
Försvinner Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

Det blåser upp till strid om språkrörsposten i Miljöpartiet.

Hittills har Mikaela Valtersson setts som en given efterträdare till Maria Wetterstrand.

Men nu utmanas hon av både Åsa Romson och Gunvor G Ericson.

I vår avgår Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som språkrör för Miljöpartiet. Efter nio år som språkrör får de inte väljas om ännu en gång enligt partiets stadgar.

Gustav Fridolin har setts som den självskrivne kronprinsen att ta över efter Peter Eriksson. Hans comeback i riksdagen i år betraktas som det första nödvändiga steget för att sedan kliva in i språkrörsrollen.

Vem som skulle bli Maria Wetterstrands efterträdare har tidigare inte varit lika självklart, men under hela det rödgröna samarbetet och under valrörelsen har Mikaela Valtersson alltmer kommit att framstå som den som kommer att ta över efter Wetterstrand.

Nu ger sig dock två nya namn in i leken. I dag meddelade båda riksdagsledamöterna Åsa Romson och Gunvor G Ericson att de gärna blir nominerade till språkrörsposten.

– Det är ett alldeles för intressant uppdrag för att kunna säga nej. Det är en oerhört kul position att utveckla, att få jobba med kommunikationsfrågor kring den politiska roll som Miljöpartiet spelar, säger Åsa Romson.

Hon hyllar Mikaela Valtersson som "jättekompetent och jätteduktig" och vill tona ner rivaliteten om språkrörsposten.

– Mikaela har varit väldigt duktig på att sy ihop den ekonomiska politiken under det rödgröna samarbetet. Så jag kandiderar inte mot henne, utan jag anmäler mitt intresse för ett oerhört intressant uppdrag och det förutsätter jag att det är fler som kommer att göra, säger hon.

Publicerad: