Gangster sadlar om – till guldkung

avEsbjörn Sandin

Tjock-Steffes polare: Har lagt det kriminella bakom mig

På 90-talet var han ökänd torped och gangster.

Nu ska han lägga vantarna på privatpersoners guld – på laglig väg.

– Jag har helt lagt det kriminella livet bakom mig, säger Johan Enander till Veckans Affärer.

Foto: Foto: POLISEN
karriärbyte Johan Enander var en ökänd torped på 90-talet. Nu köper han upp guld på laglig väg.

Sverige har gripits av guldfrossa sedan priset på den ädla metallen skjutit i höjden. Företaget SMS Guld satsar just nu stenhårt på att kapa åt sig en bit av marknaden.

– Det är helt vanliga svenskar som säljer guld till oss. När jag började förstod jag inte hur stort det här skulle bli. Intresset för guld bara fortsätter att växa, säger säkerhetschefen Johan Enander till VA.

Dömd för misshandel

Han var under 90-talet ökänd medlem i Uppsalamaffian. Tillsammans med Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson och Peter ”Pricken” Ulf ingick han i den kriminella ligans hårda kärna.

51-åringen, som bland annat har dömts för misshandel, rån och försök till utpressning, lovar dock att han övergivit brottets bana.

Det är heller inte första gången Johan Enander ger sig in i näringslivet. Samma titel som han har i SMS Guld hade han i Gizmondo, ett dataspelsföretag som kraschade. Huvudmännen, Uppsalamaffians Tjock-Steffe och affärsmannen Carl Freer, flydde rättvisan efter att de plundrat bolaget.

Samarbetar med polisen

Johan Enander försäkrar dock att allt i SMS Guld sker enligt lagboken.

– Vi samarbetar nära med polisen, säger han.

Företagets vd är 23-årige Christopher Clewehielm. Hans pappa var delägare i kraschade finansbolaget Acme.

Småsparare förlorade 25 miljoner kronor i konkursen, men åklagaren lyckades inte styrka misstankarna om grovt bedrägeri.