– Klipp om reportaget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Björklunds presschefs krav på ”Uppdrag granskning”

Jan Björklund presschef ringde "Uppdrag Granskning" sent i går kväll.

Han hade ett krav.

– Han ville att programmet skulle klippas om, säger Lars-Göran Svensson, ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning".

I kvällens "Uppdrag Granskning" på SVT granskas resultatet av 15 års skolpolitik.

Reportaget följs av en debatt mellan skolministern Jan Björklund (FP) och de rödgrönas talesperson i skolfrågor, Ylva Johansson (S).

Märkligt krav

Björklund och Johansson fick se programmet i förväg för att kunna förbereda sig för debatten som spelades in i morse.

Sent i går kväll ringde Björklunds presschef Anders Andrén till Lars-Göran Svensson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, med ett enligt Svensson väldigt märkligt krav.

– Han hade starka åsikter om att ett par av de missförhållanden som vi påpekar finns inom den svenska skolan har Jan Björklund sagt vad han vill göra åt. Men vad Björklund vill göra efter valet är inte mer värt än vad Lars Ohly eller Ylva Svensson vill göra. Det är ett vallöfte som ingen vet om de kommer att hållas, säger Lars-Göran Svensson.

Enligt Svensson krävde Andrén att programmet skulle klippas om och att Björklunds åsikter skulle läggas in.

– Han var väldigt påstridig. Att en regeringstjänsteman ringer någon på public service kvällen innan vi sänder ett program och kräver något sådant är ovanligt. Men det var lätt att säga nej till hans krav.

"Vi har lösningar"

Anders Andrén medger de faktiska omständigheterna när Aftonbladet når honom.

– Vi fick ju möjlighet att se inslaget innan. Eftersom de problem som de lyfter fram är problem där regeringen lagt förslag på lösningar tog jag kontakt med "Uppdrag granskning" för att se om de skulle kunna tänka sig att ta med förslagen i programmet.

Andrén tar upp ett exempel från kvällens program som Jan Björklund redan i augusti presenterade en lösning på.

– Om ett företag ska driva skola i Sverige så måste de ansöka om tillstånd för det men om man däremot köper en redan aktiv skola följer tillståndet med. Utbildningsministern var ute i augusti och föreslog att borde behöva ansöka om tillstånd även då så vi delar ju "Uppdrag Gransknings" åsikt, något som inte framgår.

"Ställde inte krav"

Men Anders Andrén vänder sig emot Lars-Göran Svenssons beskrvning att han krävde att inslaget skulle ändras.

– Jag har inte ställt krav. Jag sa att jag tycker det är lämpligt att även ta med lösningar på problemen de visar i de fall där vi presenterat sådana.

Följ ämnen i artikeln