”Man kan drunkna på 20 sekunder”

avJosefine Hökerberg

NYHETER

Drunkningsexperten: Man varken skriker eller viftar med armarna

De flesta som håller på att drunkna varken skriker eller viftar med armarna.

I stället sjunker de orörliga i tystnad.

– Det kan gå på 20 till 60 sekunder, säger drunkningsexperten Andreas Claesson vid Göteborgs universitet.

Andreas Claesson.

Att personer som håller på och drunkna fäktar med armarna och ropar på hjälp är en myt. De allra flesta sjunker i tystnad.

– När du blir trött har du fullt upp med att andas. Om inte andningen fungerar kan du inte få fram ljud, säger Andreas Claesson som forskar i drunkning vid medicinska institutionen på Göteborgs universitet.

”Guppar som en tepåse”

När kroppen är nära att drunkna blir du oförmögen att röra dig framåt eller bakåt. I stället rör sig armarna rakt utåt i vattnet för att pressa kroppen uppåt.

– Tänk dig en lodrät person som guppar upp och ned som en tepåse och är tyst. Då kan det kan handla om sekunder innan döden är framme, säger Andreas Claesson.

Han tror att antalet drunkningsolyckor skulle minska radikalt om fler hade kunskapen om hur en drunkning faktiskt ser ut.

– Folk förväntar sig att man ska göra nödtecken och ropa på hjälp. Det är därför man ofta hör anhöriga säga att någon helt plötsligt är borta.

Den amerikanska hälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att 10 procent av alla drunkningsolyckor som involverar barn sker mitt framför ögonen på deras föräldrar.

”Förväntar sig rop på hjälp”

Andreas Claesson råder folk att titta efter personer som är tysta och näst intill orörliga ute i vattnet.

– De som inte rör sig framåt och som verkar stå kvar på samma ställe.

När kroppen blir trött minskar förmågan att hålla huvudet över ytan. Kroppen sjunker, du får en kallsup och börjar svälja vatten. När vattnet når lungorna börjar du hosta. Vid varje hosta kommer mer vatten in i kroppen. Först fylls magsäcken, sen luftvägarna. Till slut har kroppen samlat på sig så mycket vatten att kroppens densitet överstiger vattnets och sjunker.

Kan inte kalla på hjälp

Människor som håller på att drunkna:

1. Är oförmögna att kalla på hjälp. Det går inte att tala om inte andningen fungerar.

2. Har inte munnen ovanför ytan tillräckligt länge för att både hinna andas och ropa på hjälp.

3. Kan inte visa nödtecken. Instinktivt pressar kroppen ned armarna vid sidorna för att skjuta upp huvudet och munnen över ytan.

4. Kan inte kontrollera sina armrörelser och exempelvis greppa en livboj, föra sig framåt eller vinka på hjälp.

5. "Klättrar" med fötterna och står lodrätt i vattnet.

Källa: Francesco A. Pia, doktor och Chef för Livräddningen på Orchard beach, New York och Andreas Claesson, drunkningsexpert, Göteborgs universitet.