Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Internationellt tryck tvingar fram Israels helomvädning

Publicerad:
Uppdaterad:

"Kanske är största hotet mot Israel militärens oförmåga att tagga ner"

Något ovanligt har hänt.

Israel backar inför trycket från den internationella opinionen.

Har Ship to Gaza-incidenten fått ledarna att tänka om?

När de på internationellt vatten gripna aktivisterna steg i land fick de ett val. Antingen gick de med på att skriva under ett dokument där de erkände att de illegalt tagit sig in i Israel och då omedelbart bli deporterade. Om de vägrade skulle de fängslas och ställas inför rätta för att illegalt ha tagit sig in i landet.

Nu gör Israel plötsligt en helomvändning. Alla aktivister - utom de som är misstänkta för att ha skadat israeliska soldater - ska omedelbart deporteras.

Lappkastet sker inte av omsorg av aktivisterna.

Däremot börjar det sjunka in hos de israeliska ledarna i vilken utsträckning som Israel förlorat goodwill på den fatala utgången av stormningen.

Ilegalt

Kritikstormen har överträffat det mesta Israel varit utsatt för.

Den här gången har man dessutom ett 40-tal arga regeringar på tråden som undrar hur Israel först kan "kidnappa" deras medborgare på internationellt vatten och sedan fängsla dem för att illegalt ha tagit sig in i Israel.

För Israel är det här en pr-katastrof av monumentala proportioner. Även länder som normalt är vänlig inställda slår nu näven i bordet. Dit hör exempelvis Turkiet.

Inte ens den normalt så väloljade israeliska propagandamaskinen har lyckats mildra stormen. Trots TV-bilder som visar att några av aktivisterna ombord verkar ha gjort aktivt motstånd är världen närmast enig i sina fördömanden.

Genomslag

Inte heller har presskommuniken man skickade ut om att hjälpen ombord på Ship to Gaza-fartygen nu levererats till Gaza fått något genomslag.

Israel har därför dragit slutsatsen att juridiska processer mot ett antal utländska medborgare bara skulle förlänga plågan. Bättre då att låta alla åka hem och hoppas att stormen lägger sig.

Att Israel på det här sättet och så snabbt böjer sig för det internationella trycket är mycket ovanligt. Ett normalt modus operandi är snarare att man totalt struntar i vad omvärlden tycker.

Under Gazakriget höll man ut i tre veckor trots massiv kritik från dag ett.

Paria

Ska bli intressant att se om detta är en tillfällig omvändelse under galgen eller om Israel på allvar ser över sin strategi.

På senare år har den alltmer gått ut på att svara på alla provokationer med massivt våld. Motståndarsidan ska veta att priset blir högt och därför avstå nästa gång.

I realiteten har det inte fungerat så. För sanningen är att Israels övervåld skapar sympati för motståndarna och undergräver Israels stöd i världen.

Som den israeliske författaren Amos Oz formulerar det.

– Vi är på väg att förvandla oss själva till en pariastat. Ett Sydafrika under apartheideran som ingen vill ha att göra med.

Kanske är det största hotet mot Israels överlevnad inte Hamas eller Iran utan den israeliska regeringens och militärens oförmåga att tagga ner.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Publicerad: