Flygledarstrejk lamslår Spanien

NYHETER

Militär har tagit kontroll över spansk flygtrafik

Foto: Strandade passagerare i Madrid.

Flygtrafiken stoppades i hela Spanien, med undantag för Andalusien, på fredagen till följd av massjukskrivning bland flygledarna.

Sent på fredagskvällen tog militären över kontrollen den spanska flygtrafiken.

Flygverksamheten i huvudstaden Madrid samt turistöarna Palma de Mallorca, Ibiza och Menorca stannade av sedan regeringen hade meddelat att den statliga flygplatsoperatören AENA ska säljas. Även kapaciteten på flygplatserna i Barcelona och Sevilla begränsades. Flygledarnas aktion sammanfaller med långledighet i Spanien, då måndag och onsdag är helgdagar.

"Ansvarslöst"

En talesman för AENA sade att 90 procent av flygledarna hade lämnat sina jobb. På Barajas-flygplatsen i Madrid fanns bara tre flygledare kvar.

"Det här ansvarslösa beslutet orsakar ett väldigt avbrott i flygtrafiken i hela Spanien", sade AENA i ett uttalande.

AENA stod i kontakt med den europeiska och den amerikanska luftfartsmyndigheten för att avgöra hur transatlantiska flygningar skulle hanteras.

Militär tar över

Premiärminister José Luis Zapatero kansli varnade för att militären kommer att tvingas ta över flygledarnas uppgifter tills de återvänder till jobbet.

Enligt ett regeringsbeslut får försvarsdepartementet ansvar för organisation, planering, övervakning och kontroll av flygtrafiken om aktionen fortsätter.

Under natten till lördagen beslutades att militären skulle ta över den spanska flygtrafiken.

TT/Aftonbladet