”Mona Sahlin får stå sitt kast”

Den nya Tobleroneattacken har skapat ett rekordstort engagemang hos läsarna – som inte är helt överens.

"Hon får stå sitt kast", tycker en läsare.

Andra sågar utspelet:

"Mycket lågt sagt av de borgerliga".

Liknelsen mellan Mona Sahlins Tobleronetabbe och de rödgrönas förslag att ge mer pengar till vård, skola och omsorg har engegerat läsarna. Många har tyckt till om attacken och åsikterna går isär. Sandlådenivå tycker vissa medan andra hyllar det nya ordet "Tobleronepolitik". "Liknelsen var ju klockren", skriver någon.

Flera läsare påpekar att alla politiker som har skandaler i bagaget får räkna med att det kommer upp i en valrörelse.

"Oavsett om det kommer att användas i valdebatten eller inte, så kommer detta misstag att överskugga allt som Mona Sahlin gör och säger under hela hennes fortsatta politiska karriär. Det kanske inte är rättvist men så fungerar vi människor. Vissa saker glöms aldrig bort".

Andra irriterar sig på själva reaktionerna bland rödgröna efter Odells och Littorins uttalanden.

"Oppositionens reaktion är dålig teater - ren buskis!", skriver någon.

Samtidigt protesterar många andra mot själva uttalandena, och kritiserar Odell och Littorin:

"Oavsett partifärg behöver vi politiker som har vuxit ur sandlådestadiet" och "har man ingen fungerande politik så måste man flytta fokus" är några av de vanligaste kommentarerna.

Fel med smutskastning

Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet, tror att majoriteten av väljarna ogillar när politikerna lämnar sakfrågorna och börjar syssla med smutskastning.

– Det är klart att folk inte har glömt skandalen. Men den berättigade kritiken här handlar om att det sker en sammanblandning mellan person och sakfråga. Folk vill ha en debatt om sakfrågorna, säger hon.

I Aftonbladets läsarfråga på nätet visar det sig att en fjäredel av alla som svarat tycker att utspelet var "lite kul". Att det till och med var "smart" svarar 28,8 procent.

Av de drygt 33 000 personer som har röstat tycker ändå 38,5 procent att det var lågt gjort av Sven Otto Littorin och Mats Odell att dra upp Mona Sahlins gamla skandal.

Publisert: