Nyheter

Experter: Därför är Grekland i kris

Av: 

Malin Axelsson

NYHETER

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB:

Varför har Grekland hamnat i ekonomisk kris?
– Ansvarslös ekonomisk politik. Om man hela tiden spenderar för mycket pengar hinner ju skulderna förr eller senare ikapp. När hela världen drabbas av den ekonomiska krisen visar det sig att Grekland har väldigt stora underskott och dessutom inte har redovisat korrekta siffror vid inträdet i valutaunionen.

Varför påverkar det världsekonomin?

– Hade Grekland varit sig själva hade det här kanske varit ett mer isolerat problem, men de är medlemmar i valutaunionen. När en av medlemmarna får problem smittar det av sig på de andra och hela eurozonen börjar vackla.

Hur kan man lösa det?

– Det finns bara en väg framåt och den är väldigt tuff för Grekland. Man måste börja spara sig ur krisen, skära ner i offentliga utgifter och öka intäkterna. Andra länder är inte villiga att ställa upp med pengar om man inte vet att man får tillbaka dem.

Anders Hellner, senior adviser på Utrikespolitiska institutet:

Varför har Grekland hamnat i ekonomisk kris?

– De har haft en dålig ekonomi, inte producerat tillräckligt mycket och skaffat sig ett lyxigt liv i förhållande till sina inkomster. Pension vid 55 år, extra månadslön vid påsk och jul till exempel, ganska stora social benefits i ett relativt fattigt land som inte har de stora produktionsvolymer som många andra EU-länder har.

Varför påverkar det världsekonomin?

– EU är en enhet, men känner sig inte som ett land. Tyskarna blir ju tokiga, de ser bilden framför sig av några slappa typer som sitter och dricker ouzo på kafé medan de själva jobbar häcken av sig. Och samtidigt kan man inte låta ett EU-land gå i konkurs, det är ett hot mot hela EU-tanken.

Hur kan man lösa det?

– Tidigare har inte EU lagt sig i skatter och sådant för det ska varje land sköta. Men nu ställer både IMF och eventuella långivare stenhårda krav på Papandreou (Greklands premiärminister). Om man har för stora utgifter får man antingen tjäna mer pengar eller skära ned utgifterna och under tiden får man låna pengarna.

Publisert: