Han gör en tv-repris på Obama

avTorbjörn Ek

NYHETER

LONDON. Liberaldemokraternas Nick Clegg, 43, kan bli Europas Obama.

För första gången på 104 år toppar hans parti en opinionsundersökning i England.

Foto: getty images
clegg-succé i england Nick Clegg (till vänster) från det Liberaldemokratiska partiet gjorde succé i den första tv-debatten inför valet i England. I mitten Tories ledare David Cameron och längst till höger Labours ledare Gordon Brown.

Liberaldemokraterna brukar kallas för Storbritanniens tredje parti. I skuggan av Labour och Tories har man aldrig varit i närheten av regeringsmakten. Men nu kan det bli ändring på det.

Få hade räknat med Barack Obama när primärvalen inleddes i USA. Nu kan Nick Clegg tacka en partiledardebatt för en Obamaliknande succé i Storbritannien.

Leder i opinionen

När BBC i veckan sände den första partiledardebatten någonsin i brittisk tv blev plötsligt Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg en kraft att räkna med. Han sågs som den stora segraren i debatten och för första gången har nu Liberaldemokraterna fått största andel väljare i en opinionsundersökning, genomförd för Mail on Sundays räkning.

Enligt den undersökningen får Liberaldemokraterna 32 procent mot Tories 31 procent och Labours 28.

Krävs samarbete

Det brittiska valsystemet gör att regeringspartiet Labour och Gordon Brown, 59, ändå skulle få flest antal parlamentsledamöter, men för att kunna fortsätta regera krävs att man samarbetar med Liberaldemokraterna.