Snöovädret slår till i kväll

Iskallt i hela landet – tågstrul och varning för snödrev

Det snöar just nu måttligt i södra Sverige. I kväll kommer ett kraftigare snöfall.

SMHI varnar för problem på vägarna med snödrev.

Just nu är det stopp i tågtrafiken mellan Mora - Krylbo och Storvik - Frövi. Flera avgångar har ställts in i stort sett alla ankommande tåg till Stockholm är försenade.

Iskylan och snöovädret håller i sig när det bara är dagar kvar till jul.

Inställda flyg, tåg och hala vägar skapar kaos hos julresenärerna. När snöfallet tillfälligt har avtagit i större delar av landet slår kylan till. Det är just nu begränsad framkomlighet på E4 norrgående i höjd med Tönnebro efter en singelolycka. En trafikolycka utanför Stöde gör att det blir begränsad framkomlighet på väg 537.

I stort sett alla ankommande tåg på väg mot Stockholm är just nu försenade. Flera av dem med upp till tre timmar.

Tåg mot Gävle klockan 15.16 har ställts in och ersätts med bussar från Cityterminalen.

"Sena avgångar"

Linda Lidö, 39, Stylist, Täby med barnen Hannes Mannervik, 10, och Moa Mannervik, 9, är på väg hem till Göteborg över julen med ett tåg som till slut blev en timme och 50 minuter sent ut från Stockholms central.

– Vi räknade med att det skulle bli förseningar så hade tåget gått i tid hade vi missat det. Då satt vi fortfarande i taxin, säger Linda Lidö som dock varit med om värre.

– Förra året fastnade vi i Alingsås i ett tåg där elen la av och blev försenade i tre timmar.

– Det värsta är att de skjuter fram lite hela tiden utan någon framförhållning. Man ska precis gå till plattformen och då skjuts det tio minuter och sen en kvart till och så tio minuter till. Så håller det på. Det är hemskt jobbigt, säger Linda Lidö.

Kallast i Idre

Vägtrafikanterna stöter också på problem. På E4 vid Brahehus har en bil kört in i räcket och står nu i norrgående riktning. Det är begränsad framkomlighet.

I natt har det varit 36 minusgrader i Idre. Just nu rör sig ett snöfall in över norra Götaland. Det snöar i Hälsingland och norra Norrland, men snövädret väntas avta under dagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för södra Skåne på grund av det kraftiga snöfallet. Samma varning gäller för Hälsingland.

"Inte långvarigt"

Snöovädret drar nu in över landet.

– Det ligger ett mindre snöfallsområde över södra Sverige som rör sig rakt österut. Jag tror inte att det blir långvarigt. Det är på väg ut mot Gotland, säger Daniel Fredriksson, meteorolog.

Turligt nog för landets jultrafikanter rör sig snövädret enligt en annorlunda bana som inte berör lika stor del av landet som tidigare oväder.

Sent i kväll kommer ett nytt snöoväder in över södra Sverige och Smålandskusten.

Vitast jul ser det alltså ut att bli i södra Sverige.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN