Många inställda tåg i Skåne i dag

Av: Susanna Vidlund, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora problem i trafiken efter snöovädret

Tågtrafiken i Skåne påverkas kraftigt av snömassorna som fallit. Mängder av avgångar är inställda. Under dagen väntas de värsta problemen uppstå längs Svealands- och Norrlandskusten.
Foto: patrick persson
Tågtrafiken i Skåne påverkas kraftigt av snömassorna som fallit. Mängder av avgångar är inställda. Under dagen väntas de värsta problemen uppstå längs Svealands- och Norrlandskusten.

Måndagen kan bli en tuff dag för tågpendlarna i Skåne.

Trafikverket och Skånetrafiken meddelar att mängder av tåg är inställda, till följd både av vädret och inkörningsproblem i Citytunneln i Malmö.

Bland de inställda tågen finns hundra avgångar mellan Hyllie i Malmö och Lund, liksom alla pågatåg mellan Malmö och Höör. Det blir även inskränkningar i trafiken till och från Danmark.

Väderprognosen för Skåne spår rejäl kyla och enstaka snöbyar.

Enligt Trafikverket har också snön orsakat förseningar på vissa pendeltågslinjer i Stockholm.

Flyget påverkas av Europakaos

Snövädret har lamslagit flera stora flygplatser i Europa, bland annat i Frankfurt där cirka 300 flygningar under måndagen har ställts in vid stadens stora flygplats som är en av världens mest trafikerade. Men läget är mycket ljusare än i helgen.

– Rullbanorna är öppna och just nu faller ingen snö, sade en taleskvinna på måndagsmorgonen.

Heathrow öppet

Europas andra stora flygnav, London och Paris, har också fortsatt stora problem på måndagen. Heathrow öppnade för trafik på morgonen, men mycket få flyg kom iväg.

I Sverige flyter flygtrafiken på.

– Det ser bra ut för Swedavias flygplatser. Det kan fortfarande vara viss påverkan av att flygplatser ute i Europa haft problem. Heathrow öppnade igen nu på morgonen, men man får räkna med en del följdförseningar på grund av problemen som varit. Frankfurt har fortsatta problem vilket också påverkar, säger Helena Miller, pressinformatör på Swedavia.

”Var ute i god tid”

Här hemma tar julresandet riktig fart i dag och man får räkna med att det är mycket folk på flygplatserna. Helena Miller rekommenderar alla, oavsett destination, att vara ute i god tid.

– Det är många ovana resenärer och alla har mycket mer bagage med sig. Tänk på att packa rätt redan hemma. Har man med sig inslagna paket som man inte vet vad de innehåller, det kan ju till exempel vara ett knivset, är det bäst att packa dem i det bagage som checkas in. Tänk också på att en del julmat klassas som vätska och inte får tas med i handbagaget, säger hon.

– För att vara så mycket vinter som det är så fungerar det ganska bra. Inga allvarliga olyckor har inträffat de senaste timmarna. Vi har problem på många håll i landet med snörök som gör att sikten blir dålig, säger Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket, till TT.

Snödrev längs ostkusten

Under dagen kan det bli problem för biltrafiken längs ostkusten från Stockholm och upp till Haparanda.

– Det är kombinationen snö och vind som gör det besvärligt. Det finns risk att mindre vägar driver igen. Vi är ute med våra fordon och försöker hålla undan. De stora vägarna är prioriterade så vi rekommenderar att man väljer dem.

Tågtrafiken, med undantag av flera inställda tåg i Skåne, går på morgonen utan större problem.

– Strax före klockan sju fanns där inga alarmerande störningar inrapporterade, säger Peter Behrman.

Förseningar i lokaltrafiken

I Stockholm drogs tunnelbanans gröna linje under morgonen med förseningar på grund av "den rådande väderleken". SL rapporterar på sin hemsida att det också är problem med busstrafiken på grund av halkan på många håll, bland annat i Nacka, Lidingö, Söderort och Norrtälje.

Även i Östergötland är det problem med busstrafiken i länet på grund av snön och enligt Corren har flera bussar gått i diket.

Östgötatrafikens trafikinformatörer beskriver för tidningen läget som "mycket besvärligt". Detta har lett till inställda turer och bussar som kört fast i snön. Landsortsresenärer får räkna med förseningar på uppemot 25 minuter som värst, även i tätort är det viss försening i busstrafiken.

Publicerad: