”De var flera”

NYHETER

Aftonbladet avslöjar: Säpo övertygade om att andra var med och planerade självmordsattacken i julhandeln

Foto: ”Han fick hjälp” Enligt uppgifter har ett vittne hört en man prata i något som kan ha varit en walkie-talkie nära den plats där Taimour Abdulwahab sprängde sig för en vecka sedan. Säpo vill inte kommentera om de kopplar det direkt |till attentatet, men Aftonbladet kan avslöja att man är övertygade om att fler terrorister har varit delaktiga i planeringen av attacken.

TRANÅS. Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, 28, agerade inte ensam.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Säpo är övertygade om att flera personer hjälpte honom planera attacken.

Foto: BYGGDE BOMBERNA SJÄLV Taimour Abdulwahab tros ha använt svartkrut i bomben som tog hans liv.

Taimour Abdulwahab mötte döden ensam.

28-åringen från Tranås tros också ha byggt bomben själv.

Men enligt Aftonbladets uppgiftslämnare är utredarna på Säpo övertygade om att flera personer hjälpte honom att planera dådet.

TV 4 avslöjade i veckan att en man hörts prata på ett utländskt språk i något som lät som en walkie-talkie i en trappuppgång nära den plats i korsningen mellan Drottninggatan och Bryggargatan i centrala Stockholm där sprängladdningen utlöstes.

Säpo vill inte kommentera om man misstänker en koppling till dådet. Eller om man förhört vittnet som hörde samtalet i trappuppgången.

Många förhör

– Vi kommenterar inte vad vi utreder på grund av förundersökningssekretess. Vi gör en mängd olika förhör med vittnen, säger Petter Liljeblad på Säpos presstjänst.

Aftonbladets uppgifter om flera medhjälpare kommenterar han så här:

– Det är inget jag kan bekräfta.

Polisen har varit mycket förtegna om den tekniska undersökningen av bomberna.

Men Aftonbladet erfar att Abdulwahab använde svartkrut i rörbomberna.

Svartkrut är mindre explosivt än de sprängämnen självmordsbombare brukar använda. Däremot är ingredienserna lättare att få tag i och enkla att sammanfoga.

– Vilken tolvåring som helst kan göra svartkrut på tio minuter, säger Fix Lars Persson, bombexpert vid Swedec.

Ett gult eldmoln

På de övervakningsbilder Aftonbladet kunde visa tidigare i veckan syns ett gulaktigt eldmoln strax efter explosionen. Det är ett kännetecken för svartkrut, enligt Fix Lars Persson.

Taimour Abdulwahab hade förutom sex rörbomber runt kroppen också med sig något som liknade en tryckkokare fylld med vätska och en ryggsäck full med spik och sprängämne.

Av någon anledning utlöstes bara en av de sex seriekopplade rörbomberna.

– Jag tror den utlöste sig av misstag. Hade det funkat som det var tänkt var det inte amatörmässigt, säger Fix Lars Persson.

Enligt honom hade var och en av bomberna kunnat döda mellan fem och tio personer.

En av Säpos teorier är att självmordsbombaren fick problem med utrustningen, lämnade den folktäta Drottninggatan och gick ner på Bryggargatan där explosionen inträffade.

Ger ner på Bryggargatan

På de övervakningsbilder Aftonbladet tagit del av syns en man som av klädsel och utseende att döma skulle kunna vara Abdulwahab svänga ner på Bryggargatan. Några minuter senare går han upp på gågatan rakt genom folkmassan igen innan han tvärt svänger och går ner i gränden igen.

Hittades bredvid kroppen

Han sätter samtidigt något mot örat, som skulle kunna vara den walkie-talkie eller telefon som senare hittades bredvid hans kropp.

Knappt tre minuter senare kom explosionen.