Nyheter

Rekordmånga hus till salu på internet

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Mäklare: Stort utbud och hög omsättning just nu

stadigt uppåt ”Mäklarna har en bra omsättning på bostäderna och ingen tror att bostadsförsäljningen kommer att gå ner”, säger Johan Martinsson, vd på Mäklarhuset AB. (MONTAGE)

Bolåneräntorna stiger och snart blir det svårare att låna hos banken, men någon avmattning på bostadsmarknaden syns inte.

Just nu ligger rekordmånga hus ute till försäljning på internet.

– Vi trodde väl kanske att marknaden skulle bromsas upp, men det är ett stort utbud och hög omsättning just nu, säger Johan Martinsson vd på Mäklarhuset AB.

Från och med oktober är det slut med möjligheterna att belåna hela sitt husköp hos banken. Då träder finansinspektionens nya regler i kraft. Då får man inte låna mer än 85 procent av värdet på huset. Men få mäklare tror att det kommer att påverka priserna – och än så länge märks det inte av någon avmattning på bostadsmarknaden.

På Hemnet, där en majoritet av alla bostäder som är till salu finns, fanns det i början av September 15 562 hus till salu. Det är 3 321 fler än samma period förra året.

Och från mäklarhåll tror man inte på några stora förändringar inför första oktober.

– Mäklarna har en bra omsättning på bostäderna och ingen tror att bostadsförsäljningen kommer att gå ner, säger Johan Martinsson, vd på Mäklarhuset AB.

Yngre drabbas

På Fastighetsbyrån tror man att det bara är en grupp som kommer att drabbas hårdare av de nya reglerna.

– Vi tror inte att det kommer att innebära så stora förändringar förutom den grupp som ska köpa sin första bostad. Där kommer tröskeln att bli lite högre, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

De som inte har pengar från tidigare boende kommer att få ta dyrare lån.

– Det kommer självklart även fortsättningsvis att gå att låna till en stor del av bostadens värde, men då är man som kund hänvisad till att ta lite dyrare topplån med krav på snabbare amortering, säger Johan Vesterberg.

Ettor kan bli billigare

Hur kommer de nya reglerna att påverka priserna?

– Svårt att säga, men eventuellt blir det lite mindre efterfrågan på mindre lägenheten som gör att priserna för dessa pressas ner en aning under en övergångsperiod. Men de nya reglerna är bra för bostadsköpare på så sätt att det är svårare att ta högre lån än vad man egentligen klarar av, säger Vesterberg.

Värderingsdata AB har tagit fram listorna över de senaste husförsäljningarna i riket. I listorna, som täcker hela landet, kan du se hur mycket husen där du bor har sålts för under den senaste tiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Villapriser hela landetVillapriser i Stockholm, Göteborg och Malmö
Publisert: