Mejla

Wolfgang Hansson

Danska soldater skadas psykiskt

Publicerad:
Uppdaterad:

Talibanerna ökar trycket och västvärlden betalar priset med ökad ohälsa

I takt med att nordiska soldater blir djupare inblandade i strider ökar inte bara dödstalen.

Rekordmånga har skickats hem i förtid från den danska Afghanistanstyrkan.

När drabbar samma öde de svenska soldaterna?

Afghanistan är inte längre ett tämligen ofarligt fredsuppdrag där soldaterna leende går omkring och skakar hand med lokalbefolkningen. Talibanerna går till attack i områden där de tidigare inte var särskilt aktiva. Fler och fler av de utländska soldaterna blir inblandade i strider.

De som inte skadas fysiskt kan ändå få sår i själen som är svårläkta. Något det brittiska och amerikanska soldaterna länge fått leva med. Antalet självmord ökar kraftigt. Förra året tog 245 personer i den amerikanska armén livet av sig. Redan fram till maj i år var det 163.

Skickas hem i förtid

I den danska styrkan märks skillnaden på antalet soldater som skickas hem i förtid. Av de 750 soldater som varit på plats i Afghanistan från februari till augusti i år har 55 tagits hem i förtid på grund av psykiska problem och sjukdom. I gruppen före var siffran 44. I den senaste styrkan har 16 soldater sårats så svårt att de fått transporteras hem. I gruppen före var det "bara" tio.

Ökningen beror enligt militäranalytikern Henrik Jedig Jörgensen vid Centret för militärstudier på att danskarna pressas allt hårdare av talibanerna.

– Ökad kontakt med fienden ger fler svårt skadade, säger han till danska nyhestbyrån Ritzau. För varje gång vi ser en sårad blir det fler med psykiska problem. Att sticka ett finger i såret och lägga bandage på en kamrat sätter spår i själen också, säger han.

Vanligt med eldstrider

Danskarna opererar i en del av Afghanistan där talibanerna alltid varit aktiva. De svenska soldaterna har än så länge haft det lugnare i sin del av norra Afghanistan. Men det är på väg att ändras. Talibanerna är nu aktiva även i Mazar-i-Sharif. Eldstrider blir allt vanligare.

För TT beskriver några svenska officerare anonymt hur de varit inblandade i en sex dagar lång strid med talibanerna.

– Det var helvetet på jorden, säger en officer. Vi använde allt vi hade. Kulor slog in överallt runt oss. Vi besköts med handgranater, raketer, kulsprutor och automatvapen. Talibanerna fanns överallt. Bakom kullar, bakom buskar även inne i hus i närheten.

Märks inte ännu

Officeren ingår i en särskild styrka där svenskar strider med afghanska förband men ger ändå en fingervisning om det ändrade läget.

Ännu har det inte märkts i antalet svenskar som skickas hem i förtid. I den förra styrkan var det bara fyra personer, alla skadade i strid. I den nya styrkan ännu ingen alls.

– Går det mot en situation som i södra Afghanistan så kommer det givetvis att ändras, säger försvarsstabens pressansvarige.

En del av de danska soldaterna som återvänder har så svårt att anpassa sig att de flyttar ut i skogen och isolerar sig helt från omvärlden. Posttraumatiskt stressyndrom är inte lätt att bota.

Många soldater söker inte ens vård. De börjar uppträda underligt efter hemkomsten, misshandlar sina fruar och flickvänner eller blir våldsamma i största allmänhet.

Ett pris för kriget som inte syns i statistiken över antalet döda.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: