Tre döda i attack mot bank i Aten

100 000 demonstranter angrep parlamentsbyggnad

En bank i centrala Aten har stuckits i brand av demonstranter.

Tre personer uppges ha mist livet och minst fem skadats.

Ytterligare tjugo var instängda i den brinnande byggnaden men kunde räddas.

Våldsamma protester bröt ut i Aten i samband med dagens storstrejk mot sparpaketet som regeringen hoppats skulle rädda Grekland ur den ekonomiska krisen.

Demonstranterna har under dagen försökt storma parlamentsbyggnaden samt kastat stenar och brandbomber mot polisen. Polisen har svarat med tårgas för att skingra folkmassorna.

Kastad brandfackla

Två byggnader i centrala Aten fattade eld när bensinfyllda flaskor kastades mot dem. En av dem är en bank där tre människor miste livet i lågorna medan andra kunnat räddas via balkongerna.

Enligt AFP kan dock så många som ytterligare tjugo personer vara instängda i byggnaden.

Manifestationen mot sparpaketet är den största på många år. Nyhetsbyrån AP hänvisar till källor som uppskattar folkmassans storlek till 100 000 personer.

Strejk mot besparingar

Våldsamheter bröt även ut i staden Thessaloniki norr om Aten där en stor folkmassa drog fram genom stadskärnan och angrep både butiker och restauranger.

Protesterna äger rum i samband med den 24-timmars generalstrejk som utropats i Grekland och som lamslagit hela samhället. Flygplatser, skolor och myndigheter har stått still hela dagen.

Informationen om händelserna är bristfällig eftersom också landets journalister strejkar och alla nyhetssändningar i radio och tv därmed upphört.

Publisert: