Här är bussen som bilarna åker under

avVictor Stenquist

NYHETER

Kinesisk grön framtidsbuss

1 av 6
Bilarna kör in under "bussen"...

Här är framtidens buss – där bilarna åker under själva bussen.

Den kinesiska uppfinningen drivs av el och solenergi och ska vara ett grönare och snabbare sätt att transportera sig.

Glöm avgaser, bilköer olyckor med bussar inblandade.

En ny kinesisk uppfinning ska optimera kollektivtrafiken och göra den både grön och och säker. De jättelika bussarna har presenterats av företaget Shenzhen Huashi Future Car-Parking Equipment – och tanken är att man ska utnyttja vägarna maximalt då fordon som är lägre en två meter helt enkelt ska kunna åka under bussen, enligt sajten China Hush.

El och solenergi

Bussarna ska drivas av både el och solenergi och ska nå hastigheter upp till 60 kilometer i timmen. Uppemot 1 200 passagerare ska samtidigt kunna färdas i en och samma buss och företaget bakom idén tror att trafikstockningar kommer minska med 30 procent.

Och inte nog med det. Att bygga en buss och en 40 kilometer lång bana för den ska bara kosta 500 miljoner yuan, knappt 528 miljoner kronor. Vilket beräknas vara en tiondel av kostnaden för ett liknande tunnelbaneprojekt. Den beräknade produktionstiden ska också vara en tredjedel så lång jämfört med en tunnelbana.

Byggs vid årsslutet

Den som vill testa det revolutionerande färdsättet får ge sig till tåls. Det kinesiska företaget hoppas kunna starta bygget av en 186 kilometer lång bana i Pekingdistriktet Mentougou.