Vem är bäst på att ta ansvar?

Arbetslinje mot bidragslinje, sa alliansen.

Solidaritet mot fortsatta skattesänkningar, sa de rödgröna.

Men framförallt handlade riksdagens sista partiledardebatt inför valet om vem som är bäst på att ta ansvar för Sverige.

Strax efter klockan nio i morse berättade statsminister Fredrik Reinfeldt om vad som är viktigast för Sveriges framtid:

Full sysselsättning, bevarad välfärd och en ekonomi i balans.

Han blickade ut i Europa och konstaterade:

– Sverige är ett ljus i ett annars nästan kompakt mörker.

Efter snart fyra års regerande med en historiskt svår finanskris var Fredrik Reinfeldt i dag mån om att berätta hur väl hans regering hanterat situationen.

Medan andra länder nu måste skära ner och höja skatter kan svenska politiker prata om möjliga reformer.

Ansvar för milljön

De flesta bedömare har också gett regeringen godkänt för sitt sätt att hantera krisen och i dag gjorde den rödgröna oppositionen allt för att ta upp kampen med regeringen i frågan. Till härförare hade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand utsetts.

– Det räcker inte med ekonomiskt ansvar för att leda Sverige. Det behövs ansvar på alla områden, var Wetterstrands budskap.

Förutom ansvar för ekonomin vill de rödgröna också ta ansvar för miljön men även för de människor som drabbats av sjukdom och arbetslöshet.

– Vi rödgröna anser att vi har ett ansvar för varandra här i Sverige, sa Wetterstrand.

Flera gånger anklagade hon främst Moderaterna för att ha utvecklats till ett enfrågeparti där skattesänkningar är svaret på alla samhällsproblem.

– Jag vet inte hur många gånger ordet skattesänkningar har hörts i debatten. Skattesänkningar löser allt, sa Wetterstrand.

Sahlin nöjd

Allianspartierna målade i sin tur upp en bild där regeringen står för arbetslinjen medan de rödgröna vill återgå till en bidragslinje där vanliga människor får betala genom högre skatter.

– Ni lägger skattepengarna på mer bidrag till de som inte jobbar, sa Björklund.

Efteråt var Mona Sahlin nöjd med debatten.

– Den var tydlig, absoluta skiljelinjer. Stor skillnad mellan en blå regering och en rödgrön regering när det handlar om synen på jobben, synen på solidariteten och inte minst på hur man delar på riskerna och hjälper varandra när olyckan är framme om man är sjuk eller förlorar jobbet.

Publisert:

LÄS VIDARE