Nyheter

Arbetslösa kan söka arbete – som soldat

Av: 

Kerstin Nilsson

Thomas Eriksson

NYHETER

Arbetslös med militär bakgrund?

Då kan du söka jobb som soldat.

I höst börjar arbetsförmedlingen rekrytera yrkesmilitär åt Försvarsmakten.

– Men vi kommer inte att tvinga folk att bära vapen, säger Bengt Lyngbäck, ansvarig på AF.

Militärjobb Till hösten ska Försvarsmakten börja rekrytera yrkesmilitärer. Det är arbetsförmedlingen som ska förmedla jobben.
Militärjobb Till hösten ska Försvarsmakten börja rekrytera yrkesmilitärer. Det är arbetsförmedlingen som ska förmedla jobben.

Om du har en militär bakgrund kan du söka jobb som soldat för att inte förlora din a-kassa. Huruvida vanlig värnplikt räknas som "militär bakgrund" kan Arbetsförmedlingen inte svara på.

Militära tjänster

I dag avslöjar fackförbundstidningen ST Press att Försvarsmakten har inlett ett samarbete med arbetsförmedlingen om att rekrytera 4 000 till 6 000 personer om året, framför allt till militära tjänster.

Två av de nya yrken man nu behöver folk till är soldat och sjöman.

Den som anställs kommer förstås att bära vapen och som det står på Försvarsmaktens hemsida, ”genomföra ett antal insatser och övningar utomlands”.

Jobba internationellt

Från och med i höst kommer arbetsförmedlingen kunna anvisa den som är arbetslös att söka jobb som soldat eller sjöman, om den sökande uppfyller de kravs som ställs.

– Ja, vi vill anvisa folk som är intresserade av att jobba där och då borde man också vara medveten om att det handlar om att bära vapen och jobba internationellt.

Vad som händer om någon anvisas jobbet – och vägrar söka det, med hänvisning till att man inte vill eller vägrar bära vapen, har arbetsförmedlingen ännu inte tagit ställning till.

Bengt Lyngbäck utgår dock i från att det inte kommer att innebära att personen blir av med sin a-kassa.

– Nej, jag tror inte att vi kommer att ställa någon till svars för det.

Hypotetiskt problem

– Så smidiga måste vi kunna vara att vi inte kommer att tvinga någon att bära vapen.

Bengt Lyngbäck menar också att problemet är hypotetiskt – eftersom den som inte vill eller vägrar bära vapen inte heller kommer att antas till Pliktverkets grundutbildning, som rekryteringen görs till.

– Men vi förstår innebörden och problematiken kring detta och kommer att utarbeta en tydlig policy hur vi ska hantera detta och utbilda och informera internt.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter