Ungersk by evakueras

Av: Mikael Stengård, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Rädsla för att giftdammen ska kollapsa helt och hållet

1 av 11 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Vägspärr vid byn Devecser på lördagsmorgonen. Utomstående får inte åka in i det drabbade området.

Hela byn Kolontár – med 800 invånare – som ligger närmast den läckande dammen i Ungern evakuerades helt på lördagsmorgonen.

– Det är mycket troligt att giftdammens försvagade fördämning kommer att kollapsa, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán till Reuters.

Bedömningen gjordes i samband med ett besök av Ungerns premiärminister Viktor Orbán i olycksområdet på lördagsmorgonen. Då konstaterade experter att de skadade väggarna till reservoaren har försvagats ytterligare. Under natten vidgades sprickan med sju centimeter.

– Sprickor har visat sig på reservoarens norra sida, där hörnet kollapsade (i måndags), vilket gör det troligt att hela vallen kommer att kollapsa, sade Orbán på en presskonferens i Ajka.

Om så sker befaras ytterligare cirka en halv miljon kubikmeter, alltså nästan lika mycket som det ursprungliga spillet, läcka ut. En sådan ny läcka tros dock kunna bli mer trögflytande, och därmed enligt Orbán möjligtvis lättare att hantera.

– Evakueringen av Kolontár inleddes klockan sex i morse, säger den lokale räddningschefen Tibor Dobson till AFP.

Enligt ungerska medier finns också planer på att evakuera grannsamhället Devecser, som med cirka 5 000 invånare är mycket större än Kolontár.

Späds ut

Minst sju personer har omkommit och fler än 120 personer har skadats sedan dammväggarna gav vika i måndags och mer än 700 000 kubikmeter giftigt avfall svämmade över flera byar i västra Ungern. Det innebär att det på bara några timmar hävdes ut lika stora mängder farliga ämnen i naturen som BP-källan i Mexikanska golfen tog flera månader på sig att läcka ut i våras.

Otaliga fiskar, fåglar samt husdjur som hundar och katter har också dött i den röda giftsörjan.

Nu har utsläppet nått Donau, och hotar därmed såväl Budapest som flera andra europeiska länder. Men hittills är bedömningen att gifterna i den stora floden späds ut såpass att det akuta hotet där är litet.

Svenskar varnas

Den svenska ambassaden i Budapest uppmanade svenskar redan i onsdags att hålla sig borta från byarna Kolontár och Devecser med anledning av katastrofen.

Det drabbade området sträcker sig mellan Ajka i öster och Kisberzseny i väster. Ambassaden rekommenderar därför att Riksväg 8 (Europaväg 66) mellan Városlod och Jánosháza undviks helt.

Katastrofen sägs vara den värsta som drabbat ekosystemet i Ungern genom alla tider.

Publicerad: