Svenska truppen i hårda eldstrider

Svenska politiker säger att läget i Afghanistan har stabiliserats.

Men det är oklart om de svenska soldaterna på plats håller med.

De utkämpar just nu sina tuffaste strider – någonsin.

Svenska Dagbladet avslöjar idag nya fakta om flygangrepp och stridsintensitet i Afghanistan.

Sedan i maj har den svenska truppen i landet varit inblandade i över 30 eldstrider och 15 bombangrepp. Läget är så tufft att stridsflyg från USA öppnat eld för att undsätta soldaterna. Flygattacker som inte tidigare offentliggjorts.

–Det har varit ett mycket stort antal eldstrider, drygt ett 30-tal, bekräftar överste Gustaf Fahl, chef för den nuvarande styrkan FS 19 som sändes ner i maj, till SvD.

Attackplan i luften

Enligt översten är det minst tio gånger som den svensk-finska truppen varit så utsatt att den begärt in flygunderstöd. USA har ständigt attackplan i luften över Afghanistan som den Nato-ledda Isaf-styrkan då kallar in.

– Det är till stor hjälp, säger Gustaf Fahl till SvD.

Orsaken till de många striderna är en ny taktik. Tillsammans med afghanska armén och polisen söker förbandet upp just de nyckelområden där talibanerna är starka och stannar kvar i fästena.

–Vi kan inte lämna människor som lever där under talibanterror i sticket. Vi måste försöka bryta utvecklingen även där. Ger vi oss inte på de områdena är de som cancersvulster, då växer problemen. Andra områden är relativt sett säkra, säger Gustaf Fahl till Svenska Dagbladet.

Motstår raketgevär

Ett sådant nyckelområde ligger fyra mil väster om Mazar-e-Sharif. Här dödades i februari i år två svenska officerare och en afghansk tolk från FS 18, det tidigare förbandet. Inga svenska dödsoffer har krävts under FS 19:s insats.

Ett skäl, enligt Gustaf Fahl, är att USA-flyget kunnat kallas in.

Ett annat är de nya fordonen Galten och Stridsfordon 90 bättre kunnat motstå attacker med raketgevär och stridsvagnsminor.

Däremot har afghanska poliser och militärer som stridit vid svenskarnas sida stupat.

Den svenska insatsen i Afghanistan var en het potatis under valet.

De rödgröna lovade i valrörelsen att börja ta hem truppen redan 2011. Regeringen Reinfeldt lägger den 4 november fram en proposition om förlängning av insatsen.

Publisert: