Torbjörn skickades hem – hade inte slips

avMikael Hellmyrs

NYHETER

"Kan inte köra buss med slips, får inte plats"

Foto: ROLF HÖJER
Torbjörn Vendestad blev avstängd från jobbet som busschaufför på Nobina i Umeå därför att han inte ville bära slips. På bilden syns han med kollegorna Mikael Rubin, Lasse Jacobson, Maximilian Oberlauf och Marie Jacobsson.

Busschauffören Torbjörn Vendestad kom till jobbet utan slips.

Han åkte dit i en slipsrazzia och skickades hem utan lön.

Nu är han slipslös – men inte rådlös.

– Jag ska kämpa för upprättelse.

Foto: ROLF HÖJER
Klicka på bilden för större version.

I går morse vid 7-tiden var busschauffören Torbjörn Vendestad, 39, på plats i bussgaraget i Umeå. Han förberedde sig inför ännu ett pass när fyra trafikledare dök upp. De påpekade att Torbjörn Vendestad oavsett väder måste följa Nobinas uniformspolicy och bära skjorta med en väl synlig slips under tröjan.

"Otrevlig stämning"

– Som på given signal gaddade de i hop sig och det blev en hätsk och otrevlig stämning. Jag sa att jag inte kan ha slips under tröjan för då kan kan jag inte dra upp tjocktröjan i halsen, säger Torbjörn Vendestad som förklarade att det var omöjligt för honom att köra buss med slipsen klämmande över halsen.

– Överdragströjan måste jag ha på mig för att inte frysa när jag kör. Men slipsen får inte plats under, det blir en stor klump vid halsen av knuten.

Enligt Torbjörn Vendestad blev trafikledarna gapiga och otrevliga. Det slutade med att Torbjörn skickades hem utan lön. I dag fredag återvände Torbjörn Vendestad till jobbet – bara för att råka ut för samma kontrollanter igen.

– Det första jag fick höra var ”jaha, var har du slipsen då”.

Får stöd

Efter att återigen ha skickats hem utan lön har Torbjörn fått nog och kontaktat facket. Under fredagen stod han på Vasaplan i Umeå med ett protestplakat. Vid sin sida har han busschaufförer som tagit parti för honom. De hade kaffe och choklad med till sin kollega.

– Jag jobbar som timanställd busschaufför och tar själv en stor risk. Men vi tycker att Torbjörn har rätt att slippa slips och ska kämpa för honom, säger Maximillian Obrlauf.

Torbjörn Vendestad, som kört buss sedan -88, tror att det hela kan sluta med att han får sparken. Men han tänker inte ge sig utan kamp.

Förstår inget

– Jag får medhåll av ett helt gäng chaufförer i denna märkliga situation där trafikchefer på grund av principer vägrar ge med sig. Arbetsgivaren driver lokaltrafiken med mycket stelbenta regler där slipsrazzior ingår. Rolf Kolmodin är kommunikationschef på Nobina. Han är oförstående till uppståndelsen.

– Detta med klädpolicy är ju inget konstigt alls utan väldigt vanligt inom många företag. Det finns säkert de som uppfattar oss som fyrkantiga, men finns det en klädpolicy är det för att den ska följas.