Nyheter

Här börjar oljekatastrofen

Av: 

William Svärd

Klicka på bilden för större format!
Klicka på bilden för större format!

NYHETER

Unika, tidigare opublicerade bilder, visar den dramatiska explosionen som sänkte oljeplattformen Deepwater Horizon i slutet av april.

Klicka på bilden för större format!

Explosionen den 20 april dödade 11 människor på plattformen. Två dagar senaste sjönk den ner i havet.

Nyhetsbyrån AP publicerar nu nya bilder av den våldsamma branden på plattformen, tagna timmarna innan den försvann ner i djupet.

Läckan kan vara större

Det står nu klart att flera säkerhetssystem inte fungerade som de skulle.

Varje dygn sedan haveriet har de trasiga ledningarna på botten pumpat ut minst 800 000 liter råolja. Amerikanska forskare har dock börjat ifrågasätta den siffran, som bygger på en tidig uppskattning. Enligt forskarna kan utsläppet i själva verkat vara fem gånger så stort.

Oljebolaget BP har försökt flera metoder för att stoppa oljeläckan. Förra veckan försökte bolaget täppa till hålet med en gigantisk kupol. Försöket misslyckades, liksom uppföljningen med en mindre trattliknande konstruktion som skulle leda upp oljan till ett fartyg.

Det senaste försöket går ut på att koppla på ett långt, smalt rör på läckan och ta upp oljan genom det.

USA pressar BP

Samtidigt som oljan tills vidare fortsätter pumpa ut i mexikanska golfen hårdnar tonen från den amerikanska regeringen. I fredags fräste USA:s president Barack Obama om det "idiotiska spektakel" som oljebolagscheferna ägnade sig åt under de kongressförhör som har genomförts. Han säger att oljebolagen försöker skylla ifrån sig ansvaret. Den amerikanska regeringen kräver därför raka besked om hur stor del av kostnaderna för katastrofen som BP är villiga att betala.

På grund av offentliga försäkringar kan bolaget formellt komma undan med en utbetalning på 75 miljoner dollar, rapporterar TT.

Totalnotan för oljeläckan beräknas landa på många miljarder dollar.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: