Nasa

Nya ”fantastiska” nyheter från Nasa

Av: 

Johan Furusjö

Erik Melin

NYHETER

Såg du till att sitta ner inför Nasas nyhet om vatten på Mars?

Då kan det vara läge att lägga dig ner nu.

Snart släpper de ”fantastisk” information om Pluto.

I nuläget är det dock oklart hur banbrytande nyheterna egentligen är.

Nasa kommer i eftermiddag, torsdag, att släppa nyheter om dvärgplaneten Pluto, som den obemannade rymdsonden New Horizons nyligen svepte förbi.

En av chefsforskarna för rymdsonden, Alan Stern, talade i torsdags på universitetet i Alberta i Kanada. Han menade att förra veckans nyhet om att Nasa funnit flytande vatten på Mars nu kommer att få en uppföljare. Samtidigt som han pratade om de senaste bilder som sänts tillbaka till Jorden från New Horizons förkunnade han:

– Nasa tillåter inte att jag berättar vad vi kommer att berätta på torsdag. Det är fantastiskt, sa Stern under anförandet.

”En levande värld”

Vad Nasa hittat är alltså helt okänt, men Alan Stern sa under sitt framträdande att:

– Den här världen lever, den har väder, förändringar i atmosfären och en aktiv geologi, rapporterar The Guardian

Planeten har flera karaktärsdrag som ännu inte kunnat förklaras. Pluto har bland annat vidsträckta bergsliknande sanddyner och en flerfärgad yta och torsdagens presentation skulle kunna handla om något av de fenomenen, rapporterar The Independent.

Ett historiskt år

Nasas presentation kommer utöver den hemliga nyheten att innehålla nya bilder som New Horizons tagit på Pluto och dess största måne, Charon.

Om Nasa återigen lever upp till hajpen så kommer deras 2015 att bli än mer fantastiskt. Utöver det redan nämnda vattenfyndet på Mars så har man i år hittat den mest jordlika planeten någonsin, Kepler 452b.

– 2015 kommer att vara inskrivet i böckerna för evigt, sa Alan Stern under sin föreläsning.

Spelar ner förväntningarna

Frågan är dock hur stora nyheter forskarna egentligen har att komma med. Efter att uppgifterna kommit ut publicerade Alan Stern följande inlägg på Twitter, där han spelar ner förväntningarna:

 ”Det går ett falskt rykte om att det kommer ett STORT vetenskapligt tillkännagivande angående New Horizons i morgon. Helt osant.”

Uppgifterna publicerades både på Sterns eget Twitterkonto och NewHorizons2015, som också uppges tillhöra chefsforskaren.

Hur Sterns uttalanden om att det som presenteras på torsdagen är ”fantastiskt” går ihop med det han senare skrivit om ”falska rykten” återstår att se. En tolkning är att de fakta och bilder som kommer presenteras är fascinerande, utan att för den sakens skull innebära ett vetenskapligt genombrott.

”Hemligt tills torsdagen”

Angående Sterns uttalande om att Nasa belagt honom med munkavle till torsdagen säger han att det är standardförfarande:

”Det är sant varje vecka, nyheter är hemliga tills de presenteras av Nasa på torsdagen. Inget är annorlunda den här veckan.”

Fotnot: På torsdageftermiddagen dementerade även Nasa att det skulle röra sig om en jätteupptäckt. ”Ingen STOR upptäckt – bara en ny bild”, skriver Nasa i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nasa

LÄS VIDARE

PLUS: Så ska forskarna hitta liv i rymden – steg för steg

ÄMNEN I ARTIKELN

Nasa

Plutoiden Pluto

Rymden