Tittarstorm efter Skavlanintervju

1 av 2
NYHETER

Fredrik Skavlans intervju med SD:s partiledare Jimmie Åkesson har väckt massor av tittarreaktioner både i Sverige och i Norge. Många tycker att Åkesson grillades för hårt.

– Vi har fått ungefär 800 inlägg till Tittarservice, därutöver har vi också blivit taggade i sociala medier. Det är mer än vad vi brukar få efter andra program, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Fast exakt hur mycket fler reaktioner som kommit nu kan hon inte säga. I Norge är programmet bland de mest kritiserade under de senaste åren, enligt det norska public service-bolaget NRK.

– Vi hade en fördebatt här också som handlade om varför Åkesson bjudits in. Men de här reaktionerna som kommit nu tog fart klockan 22 i fredags kväll direkt efter programmet, säger Rasiwala.

Både Sverige och Norge handlar kritiken mest om hur intervjun genomfördes. Många tycker att Fredrik Skavlan behandlade Jimmie Åkesson illa med alltför kritiska frågor. Flera har tyckt att intervjun skiljer sig från de vanliga myspraten som Fredrik Skavlan brukar genomföra.

Sabina Rasiwala tycker att Jimmie Åkesson gavs tid att reflektera kring sin sjukdom, och att de frågor han fick var av olika karaktär – både undrande och kritiska – och att han fick gott om utrymme att svara på dem.

– Det som är viktigt för oss är att vi enligt vårt sändningstillstånd har en skyldighet att kommentera och problematisera omvärlden, de premisserna gäller för Åkesson, precis som för alla andra. Jimmie Åkesson, är dessutom ledare för det tredje största partiet och medievan, säger Sabina Rasiwala.

TT