Kris i regeringen efter finansministerns tiggeriutspel

Finansminister Magdalena Andersson (S) satte ner foten i riksdagen – och uppmanade folk att sluta ge till tiggare.

Uttalandet slog ner som en bomb bland miljöpartister och fick partiets gruppledare i riksdagen att omgående gå ut med anklagelser på Facebook:

”Iskylan har trängt långt in i den politiska debatten”, skriver Maria Ferm (MP) på Facebook.

Från riksdagens talarstol uppmanade finansminister Magdalena Andersson människor att sluta ge till tiggare:

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sade finansministern.

Bara någon timme efter uttalandena gick Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Maria Ferm ut på Facebook med ett inlägg som hade udden tydligt riktad mot S-ministern.

”Att be människor att inte hjälpa de som är mest utsatta är att blunda för verkligheten och ett tecken på att iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten”, skriver hon.

”Enorm utsatthet”

Maria Ferm upprörs särskilt över att S-utspelet kommer under vinterns kallaste vecka.

”Det är rekordkyla i hela Sverige. Mycket snö och många minusgrader. De som är allra mest utsatta är människor som inte har ett hem, som lever i enorm utsatthet och tvingas att tigga för sin försörjning.”

På Twitter fick Maria Ferm eldunderstöd från bland andra riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) som kallade uttalandet för ”ovärdigt” och biståndsminister Isabella Lövin (MP):

”När iskylan slår mot Sverige är det viktigt att visa medmänsklighet. Ingen ska behöva tigga, men det kan aldrig vara fel att hjälpa den som sträcker ut en hand.”, skriver Lövin på torsdagskvällen efter Magdalena Anderssons uttalande.

Men också i de slutna politiska rummen har debatten gått het. Enligt Aftonbladets regeringskällor är dagens uttalanden från Magdalena Andersson är kulmen på en vecka som präglats av politisk osämja mellan de två regeringspartierna.

– Det har varit rejält dålig stämning inom regeringskansliet de senaste dagarna mellan S och MP. Det handlar inte bara om det Magdalena Andersson sa i dag, det handlar också om att hon skrev på Facebook att vi inte ska "ha svängdörrar in i Sverige.

Enligt samma regeringskälla finns en intern kritik mot finansministern som handlar om att S-företrädare i regeringen inte förmår skilja på partipolitik och regeringens linje.

– Magdalena Andersson skiljer inte rollen som partiföreträdare och regeringsföreträdare. Hon står i riksdagens talarstol som finansminister och säger det här. Då är hon en företrädare för regeringen. Det är oprofessionellt, vi är förvånade.

Ville ha förbud

Tiggerifrågan har länge varit en vattendelare mellan de två regeringspartierna där Socialdemokraterna har velat se hårdare tag mot människor som tigger på gator och torg.

Enligt Aftonbladets regeringskälla har Socialdemokraterna lagt fram flera konkreta förslag i regeringen om skärpningar - som Miljöpartiet ska ha stoppat:

– Socialdemokraterna har vid flera tillfällen under mandatperioden velat lägga fram förslag om olika varianter av tiggeriförbud. De har varit ännu hårdare än de som synts utåt. Men de har inte lyckats. För Miljöpartiet är det en röd linje, MP har till och med blockerat en utredning i frågan.

Aftonbladet har sökt Maria Ferm för kommentarer men gruppchefen sitter enligt hennes pressekreterare i möte på torsdagskvällen.

Publisert:

LÄS VIDARE