Han blir ny överbefälhavare

1 av 4

avVictor Stenquist

NYHETER

Sverker Göranson avgår som överbefälhavare.

Nu har försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterat nästa ÖB.

Micael Bydén, generalmajor och flygvapenchef, får jobbet.

Under en presskonferens på fredagsförmiddagen presenterades nya överbefälhavaren Micael Bydén, 51, som tillfrågats och accepterat under torsdagen.

– Det är med stor respekt som jag tackat ja till det här uppdraget, säger Micael Bydén under presskonferensen.

Bydén har varit anställd i försvaret sedan 1985, då han inledde sin karriär som yrkesofficer vid Härnösands kustartilleriregemente.

Fick samtal i går

För Aftonbladet utvecklar han känslorna om torsdagkvällens samtal när han fick frågan om jobbet som ÖB.

– Det är en blandning av känslor. Det är omtumlande, det är lite förvåning. Det är väldigt stort och det är med stor respekt och ödmjukhet jag tackat ja. Känslomässigt har jag nog gått igen om det mesta, säger Micael Bydén.

Allan Widman i försvarsutskottet har sagt att man vill se ”en krigare” på posten. Är du en krigare?

– Vi är ju alla soldater eller sjömän i grunden, vi som jobbar som officerare i Försvarsmakten. Det jag tar med mig är min nära insatsverksamhet. Jag har även jobbat med övning och träning. Ja, jag är redo att ta hand om det som Försvarsmakten ställs inför och det vi i dag kan se att vi ska ställas inför.

Inte rädd för Putin

Så sent som under torsdagen skickade Ryssland en varning mot Sverige och uppgav att det skulle ”krävas nödvändiga reaktioner” från ryskt håll om Sverige ansökte om Natomedlemsskap. Men den blivande ÖB:n räds inte Putin.

– Den retorik vi ser följer egentligen den vi alltid kunnat se. Retoriken i sig det skrämmer inte. Det vi har att göra är att följa utvecklingen av de ryska stridskrafterna, likväl som andra typer av hot som vi ser. Så nej, det skrämmer inte.

Hur är din syn på ett eventuell svenskt Natomedlemskap?

– Vi bygger vår säkerhet i det här landet med samarbeten med andra, det bygger på bilaterala samarbeten. Och vi har en lång tradition att jobba med FN och vi jobbar med EU, vi har varit tillsammans med Nato i skarpa insatser. Det är helt naturligt för oss att se till att vi klarar av det, att vara en relevant partner. Natofrågan och ett eventuellt medlemskap är helt och hållet en politisk fråga.

Och du har ingen åsikt själv?

– Nej, jag har ingen egen åsikt i den fråagn.

ARTIKELN HANDLAR OM