Ukrainakrisen

Ukraina: Överenskommelse nära

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

NYHETER

"Avsevärda framsteg" har gjorts mot en lösning på konflikten mellan Ukraina och Ryssland, säger tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier efter ett möte med ryska, ukrainska och franska kolleger i Berlin.

En överenskommelse är nära mellan Ukraina och Ryssland om att dra tillbaka de tunga vapnen från frontlinjen i östra Ukraina. Länderna har också enats om att inte lägga ut fler minor, uppger Steinmeier.

– Vi har även försäkrat oss om att vapenvilan – som nu hållit i två veckor – ytterligare måste befästas, säger tyske utrikesministern.

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, påpekar att parterna fortfarande tvistar om vissa saker, bland annat frågan om huruvida lokala val ska hållas i östra Ukrainas rebellkontrollerade områden, men "det allmänna intrycket är att oenigheten inte är oöverkomlig", säger Lavrov.

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk vädjar till västmakterna att inte häva sanktionerna mot Ryssland, inte förrän överenskommelserna som träffades i Minsk i februari förverkligats.

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina kommer att hålla ett toppmöte om Ukraina-konflikten den 2 oktober i Paris.

TT-AFP-REUTERS

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ukrainakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukrainakrisen

Ukraina

Ryssland