Framåt för Alliansen

Publicerad 2015-06-29

Anna Kinberg Batra.

För första gången på tre år är Alliansen större än det rödgröna blocket i Svensk väljaropinion medan SD får sin bästa siffra hittills, 16,4 procent. I Skops mätning knappar Alliansen in. Sammantaget är rörelserna i opinionen små.

I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, får de fyra borgerliga partierna 40,9 procent mot 39,5 för S-MP-V. Medan Allianspartierna ligger kvar på samma stöd som i maj så backar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna ökar något för första gången sedan i januari, till 26,7 procent.

SD slår nytt rekord

Sverigedemokraterna får sin bästa siffra hittills i Svensk väljaropinion, 16, 4 procent, en ökning med nästan en halv procentenhet.

I Skops nya mätning leder de rödgröna partierna fortfarande men de borgerliga partierna knappar in. Ledningen för S-MP-V har sedan i mars minskat från 3,5 till 1,9 procentenheter.

KD under riksdagsspärren

Det rödgröna blocket får 42,9 procent mot 41,0 för Alliansen.

Sverigedemokraterna ökar till 14 procent och Kristdemokraterna ligger med 3,6 kvar under riksdagsspärren i mätningen där förändringarna för alla enskilda partier ligger inom felmarginalen.

TT

Följ ämnen i artikeln