Tonåringar döms för bilsläpningar i Skåne

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö tingsrätt dömer tre av fyra åtalade tonåringar för så kallade bilsläpningar förra sommaren. Arkivbild.
NYHETER

De unga männen lurade fotgängare att stoppa in handen i deras bilruta – då greppade en passagerare tag i armen och bilen kördes i väg med fotgängarna hängandes utanför.

Nu döms två 19-åringar för misshandel och försök till misshandel för de så kallade bilsläpningarna i Lund och Malmö.

Två 19-åriga män döms för misshandel efter att de utsatt flera fotgängare för så kallade bilsläpningar i Lund och Malmö förra året. Malmö tingsrätt dömer duon för misshandel, försök till misshandel och ofredande. Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar.

Ytterligare två 19-åriga män var åtalade för inblandning i brotten. En av dem frias helt medan den andre döms till villkorlig dom och dagsböter för ofredande och medhjälp till misshandel.

Enligt åtalet ska tonåringarna under tre augustidagar ha stannat med sin bil i Lund och Malmö och frågat nio människor om vägen. Fotgängare har därefter lurats att sticka in handen genom bilrutan och då blivit fasthållna medan bilen börjat rulla. Fotgängarna har släpats i marken efter bilen och i ett fall fick en person allvarliga skador.

Åklagaren ansåg att det rörde sig om grov misshandel, men även om det varit snabba accelerationer över korta sträckor har hastigheten "ändå förhållandevis låg", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

"Körningarna har därmed inte varit livsfarliga. Det har också varit korta förlopp och syftet har inte primärt varit att skada personerna. Bildragningarna ska därför bedömas som misshandel av normalgraden", säger rådmannen Christina Nilsson.