SD vill kartlägga svenska muslimers åsikter

avOskar Forsberg, Linus Lindahl

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill kartlägga svenska muslimers åsikter.

Han uppger i en intervju med Svenska Dagbladet att han vill genomföra undersökningar rörande radikala attityder i den muslimska befolkningen.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är mycket kritisk mot utspelet.

– Terrorism är ingen etnisk fråga. Att vara muslim är ingen säkerhetsrisk, säger hon.

På fredag inleds Sverigedemokraternas landsdagar. Inför partisammankomsten uppger partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Svenska Dagbladet att SD har flera nya idéer på agendan.

”Görs i andra länder”

Bland annat vill han genomföra undersökningar om vad svenska muslimer har för attityder och för att se hur utbredd religiös radikalism är.

– Det hade inte varit fel för samhället att få en uppfattning hur utbrett det är, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det görs i andra länder, till exempel i Storbritannien. En nedslående stor andel ville ha sharialagstiftning där. Om jag får citera Löfven så har vi varit lite naiva i Sverige, säger Åkesson till SvD.

Han uppger också i intervjun att militären bör sättas in för att klara det svenska flyktingmottagandet.

– Det är väldigt kontroversiellt att säga det, men jag tycker att man borde kunna använda sig av Försvaret i någon mening, säger han.

Ville åsiktsregistrera journalister

Författaren Henrik Arnstad, expert på fascismens historia, är inte förvånad över utspelet från Sverigedemokraterna.

– Det här är ett parti som då och då föreslår åsiktsregistrering och åsiktskontroller. Det är inte första gången de gör något sådant här. Tidigare har de ju velat registrera vad journalister har för åsikter, säger han.

Han påminner också om att något liknande fanns på förslag i Norge för några år sedan.

– Det var under 2011, efter Breivik. Man tänkte att man skulle genomföra åsiktskontroller hos minoritetsfamiljer med hembesök. Det var bara ett förslag, det blev aldrig verklighet. Förslaget fick enorm kritik och kallades för ”Gestapometoder”.

Sahlin: ”Ingen etnisk fråga”

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är kritisk mot Sverigedemokraternas och Jimmie Åkessons utspel om åsiktsregistrering av muslimer.

– Terrorism är ingen etnisk fråga. Att vara muslim är ingen säkerhetsrisk. Anton Lundin Pettersson var inte muslim. Anders Breivik är inte muslim, säger hon.

– Jimmie Åkesson är och förblir en rasist. Han tänker mer på möjliga röster än på att verkligen bekämpa terrorismen.

Mona Sahlin understryker att frågan är mycket större.

– Han (Jimmie Åkesson, förf. anm.) har missat att frågeställningen om terror är mycket, mycket bredare än frågan om bara IS. Han har också visat att det enda han bryr sig om är att hetsa mot en grupp i vårt samhälle som redan är utsatta för en stor diskriminering.

Jurist: ”Olagligt”

Åkessons förslag kan dessutom vara olagligt.

Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, uppger för Expressen att en åsiktsregistrering skulle bryta mot lagen både i regeringsformen och i Europakonventionen

– Det låter som en konstig tanke att det skulle vara genomförbart, säger han till tidningen.

SD:s landsdagar ska hållas i skånska Lund. Flera förändringar i partitoppen har aviserats inför mötet.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat föreslår partistyrelsen att stadgarna ska ändras och två poster inom partiet ska slopas. Det handlar om den vice partiordföranden och den andre vice ordföranden.

Frågan har emellertid väckt stark intern kritik. 

Björn Söder (SD), i dag andre vice talman i riksdagen och tidigare partisekreterare, menar att förändringen är demokratiskt tveksam.

Publicerad: