Erlandsson bjöds på lyxig vildsvinsjakt: ”Är beredd att betala”

avStaffan Dickson, Ida Gustafsson

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Eskil Erlandsson (C).

Riksdagsledamoten och tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson har låtit sig bjudas på en vildsvinsjakt i Tyskland av skogsbolaget SCA, avslöjar Svenska Dagbladet.

Uppgifterna kommer att utredas av kammaråklagare Thomas Forberg vid Riksenheten mot korruption.

– Jag är beredd att betala vad det kostade, säger Eskil Erlandsson till Aftonbladet.

Eskil Erlandsson (C) var Sveriges landsbygdsminister fram till riksdagsvalet i september förra året. Bara någon månad efter det lät han sig som riksdagsledamot bjudas på en av skogsbolaget SCA:s uppmärksammade jaktresor.

Vildsvinsjakten ägde rum vid tyska Schloss Löwenstein, ett slott 45 minuters bilväg söder om Frankfurt. Enligt Svenska Dagbladet beskrivs jakten som en av Europas mest exklusiva.

SCA uppger att kostnaden för en jakt ligger på runt 20 000 kronor per person. Bolaget bjuder deltagarna på allt utom transporten, vilket i det här fallet skett i SCA:s affärsflyg. Men enligt uppgift till Svenska Dagbladet landar kostnaden för den här typen av jakt på mellan 80 000 och 100 000 kronor per person när bolagets affärsflyg används.

”Ser märkligt ut”

– Jag betalade för flygresorna med pengar ur egen ficka. Resten tog de inte betalt för, man jag är beredd att betala vad det kostade. Det ska inte råda någon tvekan om att jag vill göra rätt för mig. Finns det andra kostnader som SCA stått för så betalar jag dem också. Jag vill göra rätt för mig, säger Eskil Erlandsson i ett uttalande till Aftonbladet via Centerpartiets pressjour.

Riksenheten mot korruption utreder sedan flera månader tillbaka misstänkta mutbrott i samband med SCA:s omfattande representation. Kammaråklagare Thomas Forsberg bekräftar för Aftonbladet att även de nya uppgifterna om Eskil Erlandsson kommer att granskas.

– Jag har förstått så mycket att han har betalat resan själv men inte aktiviteten, vilket man kan höja på ögonbrynen åt. Det ser märkligt ut.

”Kan nätverka på arbetsplatsen”

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, säger till Aftonbladet att det är upp till åklagaren att bedöma vilket syfte SCA hade med att bjuda Eskil Erlandsson på resan.

– Så länge man som riksdagsledamot deltar i något som man har nytta av i tjänsten så är det helt tillåtet. Men om syftet var att på något sätt påverka personen i fråga, då finns det en risk att man går över gränsen för det tillåtna, säger Helena Sundén.

Eskil Erlandsson säger till Svenska Dagbladet att han ”sysslar mycket med lantbruksfrågor och skog och att det gäller att skapa nätverk och att hålla liv i nätverk”.

– Ja, men då kan man säga att det även går att nätverka på arbetsplatsen på arbetstid. Så frågan är vad formerna har varit här: Är det här en form av privat nöje som han har fått bara för att han har en roll som riksdagsledamot? Då finns det en risk att det påverkar ens beteende och då finns det en risk att man bryter mot den svenska mutbrottslagstiftningen.

Enligt SCA:s informationschef Björn Lyngfelt är representationsjakt ett ”naturligt inslag inom SCA Forest Products”.

– SCA har bjudit in till jakten och därför är det naturligt att vi står för kostnaden i samband med denna. Resekostnader brukar vi däremot av princip låta gästerna stå för själva i dylika sammanhang, säger Lyngfelt till Svenska Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

SCA

Jakt

Frankfurt