Amorteringskravet 2016

Klartecken för amorteringskravet

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Krav på att man ska betala av bolån kan införas i sommar

Lagrådet säger ja till regeringens förslag om amorteringskrav.
Därmed kan de nya reglerna komma att införas i sommar.

– Om det leder till att människor tänker efter en extra gång innan de tar stora lån är det positivt, säger Compricers sparekonom Christina Söderberg.

Genom att införa ett krav på att betala av på bolånen hoppas regeringen kunna begränsa ökningen av de svenska hushållens skulder.
Men det har varit omdiskuterat huruvida en myndighet har rätt att lägga sig i överenskommelser som bankerna når med sina kunder.

Följer grundlagen

Nu slår dock lagrådet fast att förslaget inte strider mot grundlagen. Det var Svenska Dagbladet först med att rapportera om.

”Om kreditgivaren bryter mot sådana föreskrifter kan Finansinspektionen ingripa mot institutet. Ett sådant ingripande får inga rättsföljder för den enskilde. Ingripandet medför inte att avtalet mellan kreditinstitutet och den enskilde blir ogiltigt. Det får inte heller till följd att ena parten kan rikta skadeståndskrav eller andra krav mot den andra”, skriver lagrådet i sitt beslut, enligt Svenska Dagbladet.

Lagrådet har dock några mindre invändningar. En av dem är att rådet vill att lagtexten förtydligas när det gäller att de nya reglerna bara gäller nytagna lån.

– Om det här leder till att människor tänker efter en extra gång innan man tar väldigt stora lån är det positivt. Det gäller både amorteringskravet och de kommande räntehöjningarna, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, i en intervju med Aftonbladet TV.

Kan komma till sommaren

Finansmarknadsminister Per Bolund har tidigare sagt att han vill att den nya lagen ska införas till våren. Amorteringskravet väntas kunna bli verklighet i sommar.

Reglerna kommer att gälla alla nya bolånetagare som har en belåningsgrad över 70 procent. De låntagarna kommer att tvingas amortera två procent av lånebeloppet varje år. När belåningsgraden har nått 70 procent kan amorteringstakten minskas till en procent per år. Den som har lån som uppgår till mindre än hälften av bostadens värde behöver kommer inte behöva amortera.

Enligt Christina Söderberg på Compricer innebär reglerna att en person som köper en villa för 2,6 miljoner kronor och tar ett lån på 85 procent av bostadens värde måste amortera 3 600 kronor i månaden.

– Det bör alla klara nu, men när räntorna stiger och kanske blir dubbelt eller tredubbelt så dyra så kan det bli tufft för många, säger hon.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amorteringskravet 2016

Bolån

Bostadsmarknad

Per Bolund