Aftonbladet

HD stoppar beslag av bildfiler

Av: 

John Granlund

NYHETER

Polis och åklagare valde att driva rättsprocess för att ta del av källskyddat material på Aftonbladets redaktion.

Nu stoppas husrannsakan än en gång.

Högsta domstolen beslutade i dag att beslutet tills vidare inte får verkställas.

Aftonbladets redaktion.
Aftonbladets redaktion.

När polisen ville ta del av omaskerade bilder på misstänkta rånare valde åklagaren Charlotta Tanner att driva frågan rättsligt.

I Solna tingsrätt gavs polis och åklagare rätt att beslagta bildfiler från en eller flera "it-enheter" genom en husrannasakan på Aftonbladets redaktion.

Riskerar att röja källa

På grund av risken för att källskyddade uppgifter genom bildfilerna kunde röjas valde Aftonbladet att överklaga beslutet.

– Det här är bilder som har kommit till oss via en uppgiftslämnare som vill vara anonym. Om vi skulle ge bildfilerna till polisen så skulle vi riskera att röja källan. Bildfiler har i dag ofta en rad metadata med sig som gör att källan skulle gå att spåra, sa Aftonbladets publisher Jan Helin tidigare.

Aftonbladet har varit berett att lämna ut bilder om det kan garanteras att källan inte röjs, till exempel genom en papperskopia av bilden i fråga.

– Min ursprungsinställning är att detta hade vi kunnat lösa med bevarat källskydd. Men i och med att man nu går vägen över en rättprocess så måste den rättsprocessen ha sin gång, säger Jan Helin.

Beslut i HD

Efter beslutet i Solna tingsrätt beslutade Svea hovrätt om tillfällig inhibition - för att sedan gå på åklagarens linje.

Nu har frågan nått sista instans i Sverige - Högsta domstolen. På tisdagen beslutade också HD om tillfällig inhibition, att målet "tills vidare inte får verkställas".

Tingsrättens beslut om husrannsakan på en tidningsredaktion har mött kritik. Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och TU gick tidigare till gemensamt angrepp mot Solna tingsrätt och slog fast att beslutet visar på "grov respektlöshet för källskyddet".

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet

Högsta domstolen

Jan Helin