38 nazister gripna för våldsamt upplopp

Demonstranter från nazistiska Svenska motståndsrörelsen har gripits på Medborgarplatsen i Stockholm.

De misstänks bland annat för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman.

– När de skulle ställa upp sig började de rusa, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Vid 14-tiden på lördagen skrev polisen på sin hemsida att ett 40-tal personer med plakat och banderoller samlats på Östermalm för att genomföra en icke tillståndsgiven demonstration. Polisen kom dit för att eskortera demonstranterna, som kommer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen, mot Södermalm.

– Det gick lugnt till hela vägen, men när de skulle ställa upp sig på Medborgarplatsen hände någonting och de började rusa mot polisen, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Inga motdemonstranter

Eva Nilsson uppger att det inte verkar ha funnits några motdemonstranter på platsen.

När Aftonbladet anländer till Medborgarplatsen sitter eller ligger cirka 35 personer ihopbuntade på marken och väntar på att bli körda därifrån i mindre grupper.

– De ska inte avlägsnas utan höras på polisstation. Vi har några kvar att köra in, säger Eva Nilsson vid 16.15-tiden.

– Samtliga är misstänka för våldsamt upplopp, sedan kan enskilda individer även komma att pekas ut för andra brott, men det ber jag att få återkomma till.

I tumultet med polisen ska en av nazisterna ha fått skador som kräver sjukvård.

Fördes till tre stationer

Polisen meddelade senare att 38 personer gripits och förts till tre olika polisstationer.

– Alla är misstänkta för våldsamt upplopp. Tio av dem är misstänkta för ytterligare brott. Det var bland annat, våld mot tjänsteman, hets mot folkgrupp och anstiftan till våldsamt upplopp, det är alltså den eller de som har manat på. Efter att de hörts görs det enskilda prövningar av åklagare som bedömer om de ska friges eller anhållas. Det tar nog hela kvällen, säger Eva Nilsson.

Polisen var på plats med omkring åtta bussar, ungefär lika många bilar och åtminstone sex hästar. Aftonbladets reporter Frida Söderlund uppger att polisen använt pepparspray vid insatsen.

Att polisen inte avbröt demonstrationen redan på Östermalm beror på att det vid den tidpunkten inte rådde ”svårare oordning”, säger Eva Nilsson.

– Det är en grundlagsskyddad rättighet att få demonstrera, oavsett om du har tillstånd eller inte.

Publisert: