Terrorhotet mot Sverige

Misstänkt man jagas av polisen

NYHETER

Mannen som jagas av polisen, misstänkt för förberedelse till terrorbrott i Sverige, misstänks ha varit i Syrien och deltagit i strider för IS, uppger en myndighetskälla för Aftonbladet.

Enligt nya uppgifter är han irakisk medborgare.

Säpo höjer den svenska terrorhotnivån till grad fyra – vilket innebär att hotbilden bedöms vara hög.

Allmänheten uppmanas att leva som vanligt.

– Det finns ingen anledning till oro. En viss vaksamhet ska man naturligtvis ha, säger Säpochefen Anders Thornberg.

Det finns en förhöjd hotbild mot Sverige. Polisen jagar en man, som är anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags kväll.

– Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att vi inlett en förundersökning om förberedelse terroristbrott. Vi är i ett intensivt operativt skede, säger Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen.

Den misstänkte mannen har varit i Syrien där han misstänks ha deltagit i strider för IS, uppger en myndighetskälla för Aftonbladet.

Enligt källan är mannen känd sedan tidigare och misstänks ha ha kommit till Sverige helt nyligen.

Samtidigt uppger en annan uppgiftslämnare för Aftonbladet att mannen är irakisk medborgare och inte finns i svenska register.

Högsta terrornivån hittills

Enligt uppgifter till SVT är mannen omkring 25 år gammal och av irakisk härkomst. Han ska ha någon form av koppling till Sverige, uppger SVT.

Uppgifterna är obekräftade, officiellt har Säpo inte velat lämna ut några detaljer om mannen.

Men på presskonferensen under onsdagen uppgav Säpochefen Anders Thornberg att de haft information om mannen i någon eller några dagar.

Hotnivån höjdes därför under onsdagseftermiddagen från förhöjd (nivå 3) till hög (nivå 4) på en femgradig skala. Det är den högsta terrorhotnivå som förekommit i Sverige.

– Våldsbefrämjande islamism utgör fortsatt det högsta hotet mot Sverige. Det finns aktörer som har såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat i Sverige, säger Anders Thornberg.

Enligt Ekot har namn och bild på mannen delats ut till samtliga poliser i yttre tjänst. Aftonbladets källor uppger dock att bilden är av dålig kvalitet.

Även Försvarsmakten höjde sent på kvällen sin bedömning av hotnivån till fyra av fem, vilket innebär högt hot, uppger TT.

Det är i nuläget inte känt om det finns några kopplingar till händelserna i Frankrike och Belgien. Hotnivån bedöms löpande och kan förändras, enligt Säpo.

– När man samlar information handlar det om att lägga pussel, bearbeta den och värdera de olika bitarna, säger Anders Thornberg.
– Jag tror att svenska folket har förståelse för att vi inte kan stå här och berätta allt vi vet.

På frågan om den misstänkte mannen är en del av en terrorcell svarade Anders Thornberg att han inte hade några kommentarer.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det finns information som gör gällande att personen skulle kunna befinna sig i Sverige, men det är inte säkert.

– Vi vet inte om den här personen har tagit sig in i Sverige eller inte, säger han.

Krigstränad man

Nyhetsbyrån SIX, normalt med fokus på ekonominyheter, uppger på Twitter att hotet rör en man som under dagen har tagit sig in i Sverige. Mannen ska enligt SIX vara från Irak och krigstränad i Syrien och befinner sig i landet med syfte att utföra en terrorhandling, skriver nyhetsbyrån.

Även Göteborgs-Posten uppger att en irakisk man med IS-sympatier, som ska ha rest till Sverige från Tyskland, just nu jagas av Säpo.

En förundersökning har inletts gällande förberedelse till terroristbrott. Den leds av chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– En förundersökning har inletts om förberedelse till terroristbrott. Utöver det råder förundersökningsekretess på alla uppgifter i utredningen, säger Karin Rosander på Åklagarmyndighetens presstjänst.

”Kommer åka tunnelbana som vanligt”

Polisen har stärkt sin närvaro på publika platser, säger Mats Löfving, chef för polisens NOA, Nationella operativa avdelningen.

– Vi har stärkt bevakning på vissa platser och stärkt tillsynen på andra platser, säger han.

Allmänheten i Sverige uppmanas att leva som vanligt, men iakkta en viss vaksamhet.

– Jag kommer åka tunnelbana som vanligt, säger Mats Sandberg, chef för Sveriges nationella centrum för terrorhotbedömning. 

Allmänheten uppmanas att höra av sig till Säpo eller polisen om man ser eller hör något som verkar konstigt.

– En av anledningarna att vi går ut med information om detta är att vi vill ha tips, säger Säpochefen.

Inrikesminister Anders Ygeman uppgav på en presskonferens på onsdagskvällen att vaksamheten kommer att skärpas, till exempel vid den centrala statsledningen, media och knutpunkter i kollektivtrafiken.

– Vi är fast beslutna om att vidta varje åtgärd för att upprätthålla säkerhet i vårt land, säger han.

Lagförslag som ska göra det svårare att tillverka falska pass kommer att läggas fram. Han vill också tidigarelägga lagförslag som lagts fram i nationell strategi mot terrorism, som att terrorresor ska kriminaliseras, samt en regel om att kontantkortsmobiler måste registreras.

Inrikesministern uppger att han själv fick information om den förhöjda terrorhotbedömningen på onsdagseftermiddagen. Han uppger att det är en samlad bedömning som gett hotbedömningen vid handen - och inte bara att en man anhållits i sin frånvaro.

– Jag inser naturligtvis allvaret i det beslut som säkerhetspolischefen har fattat, säger han.

Ökad närvaro och synlighet

Enligt uppgifter till Aftonbladet uppmanades alla poliser i Stockholm city i går eftermiddag att vara kvar i tjänst. Samma sak gällde för flera andra städer i Sverige. Senare på kvällen fick dock många poliser gå hem, men med fortsatt beredskap att rycka in.

– Det är i samverkan med Säpo har vi beslutat att öka närvaron och synligheten på olika platser.
Jag vill inte gå in på exakt vad de ska utföra för uppgifter, det är ett brett spektrum av arbete som kan komma ifråga, säger Hesam Akbari vid Stockholmspolisen.

Samverkansrådet mot terrorism kommer under torsdagen att mötas för att diskutera läget.

Efter hotet stängde landets judiska församlingar sin verksamhet under onsdagskvällen, uppger SR.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorhotet mot Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige

Säpo