KD-bråket: ”Hon är en ren trafikolycka”

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-10-12

Penilla Gunther efter Sara Skyttedals angrepp: Gör hon allt för att synas?

Ett storbråk har brutit ut i Kristdemokraternas toppskikt.

Detta sedan KDU:s ordförande Sara Skyttedal skrivit "Hon är en ren trafikolycka" om partikollegan Penilla Gunther.

– Det är ett personangrepp på mig som är häpnadsväckande, säger riksdagsledamoten.

Ordförande för KDU, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Sara Skyttedal har stått i händelsernas centrum de senaste dagarna.

Hon var en av de mest aktiva motståndarna till DÖ under KD:s riksting och skålade i champagne när överenskommelsen revs upp.

För champagne-skålen fick hon utstå viss kritik, bland annat i gårdagens partiledardebatt.

”En ren trafikolycka”

Nu blottas en konflikt mellan Skyttedal och partiveteranen och riksdagsledamoten Penilla Gunther, som var en av kandidaterna till partiledarposten efter Göran Hägglunds avgång.

På Twitter skriver Sara Skyttedal:

"Jag har varit "the bigger woman" tusen gånger. Nu får det vara nog. @penilla är en ren trafikolycka".

Penilla Gunther reagerar starkt på partikollegans sätt att uttrycka sig på.

– Det är ett personangrepp. Jag tycker att det är häpnadsväckande. Jag vet inte om hon gör vad som helst för att höras och synas, men där går väl någon sorts gräns, säger hon.

Penilla Gunther var tidigare starkt skeptisk till Ebba Busch Thor som partiledare på grund av hennes begränsade erfarenhet som rikspolitiker. Hon har också varnat för att partiet riskerar att vrida sig för långt högerut.

”Nätmobbning”

Men Penilla Gunther vet inte varför Sara Skyttedal nu går till attack mot henne.

– Det är ingen hemlighet att jag inte tyckt likadant som Ebba i olika frågor, men jag kan inte ange vad det här handlar om.

Hon menar att Sara Skyttedal borde vara ett bättre föredöme för KDU:s medlemmar.

– Här pratar vi om att vara emot nätmobbning och sen beter hon sig på det här sättet. Det är många som ser upp till henne och hon borde vara ett föredöme för sina yngre medlemmar i KDU. Som ledare för ett ungdomsförbund ska man kanske inte kalla varandra vad som helst.

– Det är graverande för hennes egen person.

"Svartmålat partiet"

Sara Skyttedal förklarar sitt inlägg på Twitter med att Penilla Gunther "skrivit ett antal, visserligen knappt läsbara, attackartiklar på både mig och vår partiledare" och att hon "svartmålat vårt parti".

"Jag ska försöka ha större överseende framöver. När en person som Gunther tror att hon har begåvning och stöd nog att bli partiledare, tyder det på sådant bristande omdöme att man inte kan förvänta sig mer", skriver hon i ett sms till Aftonbladet.