Jan Björklund: Vi måste sänka flyttskatten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Lotte Fernvall

Folkpartiet vill öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Jan Björklund är självkritisk till Alliansens tidigare politik och vill nu sänka det han kallar flyttskatterna.

– Det byggs för lite och vi måste utnyttja de befintliga bostäderna, säger han.

FP-ledaren Jan Björklund är sist ut att tala i Almedalen. Han kommer ta upp liberal ideologi, jobben, skolan, säkerhetsläget men även det han kallar curlingsamhället - att individen själv har ett ansvar att klara sig i skolan och i yrkeslivet.

Under en presskonferens presenterade han delar av partiets nya bostadspolitik - det han kallar en sänkt flyttskatt.

– Flyttskatten leder till att ungdomar inte kommer åt sin första lägenhet och nyblivna barnfamiljer kommer inte åt det där radhuset eller villan de behöver. Allt det där beror på att familjer som är lite äldre eller i övre medelåldern bor kvar i stora boenden. När de väl ska sälja så får man betala en väldigt saftig skatt. Då bor man kvar i stället.

"En olycklig åtgärd"

Hur många bostäder räknar du med kan frigöras genom det här?

– Jag törs inte gissa det men många bedömare som är inne i den här sektorn pekar på att den här höga flyttskatten som Sverige har minskar rörligheten. Det har minskat sedan de åtgärder vi tog 2008.

Varför höjde ni flyttskatterna 2008?

– Med facit i hand så måste man säga att det var en olycklig åtgärd. Det, och en lång rad åtgärder, vidtogs för att finansiera avskaffandet av fastighetsskatten. Att avskaffa den var viktigt då. Just den här finansieringsåtgärden måste man erkänna att vi underskattade de negativa effekten av.

Oklar finansiering

De två reformerna beräknas kosta 1,4 miljarder kronor 2016 och ska kunna införas den 1 januari.

Exakt hur finansieringen ska se ut har Jan Björklund inget svar på i dag.

– Det måste finansernas via statsbudgeten, antingen med andra intäkter eller med nedskärningar. Det kommer vi att redovisa i budgetmotionen i höst.

Kan du tänka dig att sänka ränteavdraget?

– Vi har inga förslag att minska ränteavdraget. Vår väg att mota lånebubblan är att låta Finansinspektionen få musklerna och makten att införa amorteringskrav.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM