Upprop: Ge Lavin, 20, en hedersmedalj

”Det är det här vi har medaljer till”

Ett upprop på Facebook vill att 20-årige Lavin Eskandar postumt ska tilldelas en medalj av regeringen.

– Det skulle vara en otroligt helande symbol för nationen Sverige, och visa att vi tar avstånd från rasistiskt våld och uppskattar hjältemodiga insatser, säger initiativtagaren Michael Sigge till Aftonbladet.

Michael Sigge, som tagit initiativ till uppropet.
Michael Sigge, som tagit initiativ till uppropet.

Många har berörts av att höra om hur 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar själv dödades när han försökte skydda sina elever under skolattacken i Trollhättan.

En av alla är Michael Sigge, 42, från Stockholm. Han skrev på Facebook att Lavin postumt borde tilldelas medaljen ”För berömliga insatser”.

– Jag var otroligt upprörd och beklämd efter attacken, men när jag hörde talas om vad Lavin gjort kändes det som ljuspunkten i en annars fruktansvärd historia. Det fanns en hjälte den dagen också, en ung grabb som försökte rädda sina elever, säger Michael till Aftonbladet.

Delas ut av regeringen

Det som började som ett vanligt inlägg slutade i en Facebooksida som också är ett upprop för att ge Lavin medaljen.

– Jag hade aldrig kunnat ana att det skulle bli en sådan respons.

Medaljen ”För berömliga insatser” delas ut av regeringen. Fråga om att dela ut regeringsmedaljer kan väckas av enskilda myndigheter eller statsråd. Ärendet bereds sedan i aktuellt departement och hos statsrådsberedningen innan det kan tas upp på ett regeringssammanträde.

”Helande symbol för nationen Sverige”

Michael Sigge tycker att vi i Sverige är dåliga på att uppmärksamma hjälteinsatser.

– Vi är bra på att ge ut medaljer för de som spelar fotboll men vi är usla på de som hjälper eller riskerar livet för andra, säger han och fortsätter:

– Här har vi en 20-årig kille som tänker på sina elever, ber de ta skydd och sedan springer fram mot en kille beväpnad med svärd. Det är det vi har medaljer till.

Att tilldela Lavin en hedersmedalj postumt skulle vara en stark symbol, menar han.

– Det skulle vara en otroligt helande symbol för nationen Sverige, och visa att vi tar avstånd från rasistiskt våld och uppskattar hjältemodiga insatser.

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

Publisert: