Terrorexperten: Flera frågetecken kring gripne mannen

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Magnus Norell

22-årige Mutar Muthanna Majid är anhållen misstänkt för att ha planerat ett terrordåd.

Terrorforskaren Magnus Norell säger att det finns flera frågetecken kring mannen.

– Det är mycket information vi har ännu så det går inte att veta säkert, men det är till exempel underligt att bo med sitt namn skrivet på dörren, säger Norell till Aftonbladet.

Mutar Muthanna Majid kom till Sverige som asylsökande i september. I går greps han i Boliden av kraftigt beväpnad polis och misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm.

”Försöker inte gömma sig”

Magnus Norell, forskare vid Washington Institute for Near East Policy i Washington politisk rådgivare vid European Foundation for Democracy, säger att det finns många frågetecken kring den gripne 22-åringen.

– Eftersom man höjer hotnivån på den här femgradiga skalan så måste det ligga något allvarligt bakom. Om den här personen nu planerat att göra något är det lite märkligt att han bor i ett rum med sitt namn på dörren. Han har också en Facebook-sida och försöker inte gömma sig på något sätt, säger Magnus Norell.

Han påpekar samtidigt att det är svårt att göra en ordentlig analys eftersom det inte är mycket information som offentliggjorts.

”Viktigt med försiktighet”

Magnus Norell menar att sättet att ta sig in i Sverige, genom att söka asyl och smälta in i mängden, är smart om man vill genomföra något i landet.

– Men det handlar mer principiellt och inte specifikt om den här mannen eftersom vi vet för lite. Men vi har sett det med förövarna i Paris och gör man på det sättet så hamnar man på ett asylboende, säger Magnus Norell.

Han tycker det är viktigt att vara försiktig med att dra slutsatser innan man har fått information bekräftat.

– Jag vill alltid få information bekräftad från minst fyra olika håll. Det är många som är för snabba med att dra långtgående slutsatser, säger Magnus Norell.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Publicerad: