Åklagaren: Förberedelserna ägde rum i Stockholm

Moder Mothama Magid, 22, sitter anhållen skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Enligt åklagaren ska förberedelserna ha ägt rum i Stockholm.

I går greps han i en asyllägenhet i Boliden, Västerbotten, där han ska ha bott i minst två månader.

Polisen efterlyste i förrgår en man med namnet Mutar Muthanna Majid som misstänkt för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I går kväll greps han i västerbottniska Boliden.

Enligt den framställan om offentlig försvarare som lämnades in till Stockholms tingsrätt vid lunch i dag, fredag, stavas mannens namn Moder Mothama Magid. Han uppges vara 22 år gammal.

Ska förhöras igen

Av handlingarna står att förundersökningen gäller ”förberedelse till terroristbrott i Stockholm”. Det tolkades som att planen var att en attack skulle utföras i Stockholm. Senare under dagen uppgav Åklagarmyndighetens informationsdirektör att formuleringen i stället innebär att själva förberedelsebrottet misstänks ha ägt rum i huvudstaden.

Mannen har nu tilldelats en offentlig försvarare som kommer att närvara vid de förhör som ska hållas med honom "inom kort", enligt åklagare Hans Ihrman.

Moder Mothama Magid har enligt grannar varit i Sverige i två månader. Detta bekräftas av Migrationsverket i Skellefteå som uppger att mannen finns i myndighetens register över personer som sökt uppehållstillstånd.

– Vi har fått en förfrågan från en annan myndighet att delge information om honom. Han finns ju i rullorna här hos oss och har bott på ett asylboende i Boliden, säger André Ahlard, enhetschef på Migrationsverket i Skellefteå.

Flera till förhör

Han säger att det under dagen funnits en oro på Migrationsverket i Skellefteå och bland de ur personalen som varit i kontakt med 22-åringen.

– Vi får många förfrågningar av olika magnitud. Nu var det här av hög profil eftersom han var en misstänkt terrorist. Jag kommer naturligtvis att prata med min personal som kan ha varit i kontakt med honom, säger André Ahlard.

På dörren till 22-åringens bostad står den misstänkte terroristens namn. Enligt grannar uppges han ha levt öppet i samhället, åkt buss in till Skellefteå och framför allt umgåtts med de fyra män som han delade lägenhet med. På mannens Facebook-profil poserar han på gator i samhället och gillar sidor som Real Madrid, Candy Crush Saga och Ica Boliden.

Misstänker falskt id

André Ahlard på Migrationsverket misstänker att 22-åringen sökt asyl i falskt namn – och att det därför dragit ut på tiden för polismyndigheterna att få tag i 22-åringen.

– Man kan anta att det är under falsk identitet som han har varit i kontakt med oss. Det är ju i princip omöjligt för oss att avslöja om man har med sig pass och identitetshandlingar. Därför kan man misstänka att det har tagit längre tid, säger André Ahlard.

Ytterligare ett antal män togs med till förhör i samband med antiterrorräden i går kväll. Ingen av dessa personer ska ha anhållits, enligt Åklagarmyndigheten.

Samtidigt uppges polisens terroristjakt i Sverige inte vara över – enligt uppgifter till bland andra Ekot söker polisen fortfarande efter fler terrorister.

Aftonbladet söker 22-åringens offentliga försvarare Ola Salomonsson.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN