Loch Ness-letare har svar – efter 24 år

Publicerad 2015-07-17

Steve Feltham, 52, lämnade fru, jobb och hem för att söka efter Loch Ness-odjuret.

Efter 24 år har han en förklaring.

– Ser man till all bevisning och alla vittnesmål så är den troligaste förklaringen att det handlar om en mal, säger han.

Han får onekligen en femma i betyg för hängivenhet.

Redan 1991 lämnade nämligen Steve Felthem sin fru hemma i sydvästra England för att helt ägna sig åt sin passion: Lösa gåtan om Loch Ness-odjuret.

”Inget monster”

Nu verkar verkligheten ha hunnit ikapp honom, men han tror sig ha funnit en lösning till gåtan kring vattenmonstret som ska funnits i skotska sjön Loch Ness.

– Jag måste vara ärlig. Jag tror inte att Nessie är ett förhistoriskt monster. Det som många människor har vittnat om att de sett passar väl ihop med beskrivningen av en mal med sin långa krökta rygg, säger Felthem enligt nyhetsbyrån Reuters.

Förklaringen är inte unik då det sedan tidigare är känt att malar planterats in i Loch Ness i sportfiskesyfte. Att malen kan bli uppemot fem meter lång ger också viss bäring till Steve Felthems förklaring.

Mysteriet inte löst

Stora pengar har lagts på att hitta odjuret, och 2003 finansierade tv-kanalen BBC ett omfattande vetenskapligt projekt där drygt 600 forskningssonarer användes för att söka igenom hela Loch Ness. Man kom då fram till att inget ovanligt fanns i sjön.

Genom att tillbringa nästan halva livet på jakt efter Loch Ness-odjuret kan 52-årige Steve Felthem också titulera sig rekordinnehavare. Ingen har nämligen under så lång tid bedrivit en pågående sökande.

Något han inte ångrar i dag.

– Jag lever i min utopi på stränderna vid sjön. Jag säger inte att mysteriet är löst, utan letar fortfarande efter en ännu bättre förklaring, säger han till Sky News.

I ett mejl till Aftonbladet försäkrar Steve Felthem att kampen för sanningen kommer att fortsätta:

”Jag kommer inte att packa ihop här förrän vi har löst gåtan”, skriver han.
Jakten på mystiska monstren fortsätter

Följ ämnen i artikeln