Sjöfart

Passagerarfärja krockade – tog in vatten

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Stena Lines passagerarfärja kolliderade med en tankbåt utanför Göteborg i natt.

Olyckan inträffade i närheten av Vinga och fartyget tog in vatten.

– Känslan var att det hade kunnat sluta riktigt illa, säger passageraren Jonatan Svedmyr.

Tipsa | Aftonbladet

Under lördagsnatten kolliderade Stena Lines M/S Stena Jutlandica på väg från Fredrikshamn till Göteborg med ett annat fartyg. Kustbevakningen larmades klockan 02.21 och fick kort därefter ny information om att färjan tog in vatten.

– Vi kan bekräfta att det har skett en kollision mellan passagerarfärjan som allmänheten ringt om och vad som verkar vara en tankbåt, men i nuläget vet vi inte mer, sa Kustbevakningens operative ledare Kalle Isaksson vid 02.45.

”Vi tar in vatten”

Ombord på färjan fanns 531 passagerare. Efter kollisionen hörde flera av dem av sig till Aftonbladet.

– Vi tar in vatten men har fått veta att vi fortsätter mot Göteborg. Det var en obehaglig stöt när det skedde, säger en passagerare.

Många låg och sov när kollisionen inträffade, berättar en annan passagerare.

– Det blev oroligt när folk vaknade av kollisionen. Vissa barn började gråta sen dröjde det ett bra tag innan vi fick meddelande om att ett annat fartyg stött in i aktern. Vi tar in lite vatten i maskinrummet men går mot Göteborg.

Efter klockan 03 kunde M/S Stena Jutlandica förtöja vid kajen i Göteborg.

– Hålet är väldigt stort. Flera meter brett. Man ser raka vägen in till bildäck. Det kunde ha slutat i katastrof, säger ett ögonvittne på kajen.

”Inga skador på passagerare”

Jesper Waltersson är informationsansvarig på Stena Line.

– Stena Jutlandica blev påkört av ett annat fartyg vid Vinga ungefär och fått en skada i skrovet. Man tog in vatten men aldrig så mycket att det var allvarlig fara. Situationen är under kontroll och det finns ingen information om skador på passagerare, säger Waltersson.

På kajen var många passagerare tagna av dramat. Jonatan Svedmyr, 44, från Uppsala körde familjens bil från bildäck ut på kajen och såg först då hur stor skadan på båten var.

– Man blev bra knäsvag när man körde förbi och såg det. Och då hade man redan varit skärrad ett tag, säger han.

”Det var på allvar”

Han hade varit på semester i Danmark med sin familj. Med på färjeresan var hans hustru och tre barn. Jonatan låg och sov när kollisionen inträffade.

– Det skakade till och det var ett högt, metalliskt ljud. Det kändes som att vi kört på något och som att någonting i båtens framfart förändrats. Vi blev oroliga och min fru bad mig att leta efter var flytvästarna och livbåtarna fanns. Det var på allvar. Läget var skarpt och vi var skärrade, säger han.

På sin jakt efter flytvästar sprang han på ett norskt par som hade varit uppe på däck när färjan krockade med tankbåten.

– De såg allt och berättade att det var väldigt nära att vi hade krockat ordentligt. Nu blev det allvarligt nog men känslan var att det hade kunnat sluta riktigt illa vid en kraftigare kollision, säger Jonatan Svedmyr.

Även tankbåten fick skador och stod under söndagsmorgonen stilla utanför Vinga.

– Utredningsarbetet angående den här olyckan pågår just nu och vi kan inte kommentera det närmare. Så fort det blir ljust skickar vi ut ett plan för att se om det har läckt ut något i vattnet. Tankbåten var fullastad med bensin, säger John Månsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Många resenärer påverkas

Under morgonen fick färjan flyttas till ett annat läge för att göra plats åt ett annat fartyg. Samtidigt tvingades flera resenärer som skulle åkt med M/S Stena Jutlandica till Danmark igen att hitta andra lösningar.

– Vad jag hörde så var det ganska mycket folk på kajen i natt, och mycket bilar. Det är ju sommartider nu och då har vi mycket resenärer, säger Jesper Waltersson.

– Under natten har vi jobbat med att boka om dem. Vi har ett annat fartyg på samma linje så man har kunnat åka med det, och om man vill så har vi också en linje från Varberg till Grenå.

Han har ingen uppfattning om hur många passagerare som påverkas, men säger att resenärer kommer att fortsätta påverkas under dagen eftersom det ena av två fartyg på linjen Fredrikshamn – Göteborg utgått.

– På den andra färjan kan vi ju ta en hel del av Stena Jutlandicas passagerare, men det är klart att det ju blir en störning i verksamheten, säger Jesper Waltersson.

– Nu håller vi på att titta på hur fartyget ska repareras, kostnader och hur det ska gå till.

Historiens värsta fartygskatastrofer – och deras kaptener

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sjöfart