Kaoset fortsätter: Mattias Karlsson ”snudd på utarbetad”

1 av 7

avKenan Habul, Pär Karlsson

NYHETER

Kaoset inom Sverigedemokraterna fortsätter.

I ett meddelande till en partikamrat, som Aftonbladet tagit del av, skriver gruppledaren Mattias Karlsson att han ”är snudd på utarbetad” och ”inte tänker klart”.

Han är en i raden av SD-toppar som är avstängda, sjuka eller på gränsen att bli utarbetade.

SD fortsätter att fira nya triumfer i opinionsundersökningarna. Men i partiet råder stor turbulens.

I måndags uteslöts sju partimedlemmar, två av dem var SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Det kom efter flera veckors öppen strid mellan partiledningen och ungdomsförbundet, där båda sidor har läckt uppgifter till media.

Men problemen är långt ifrån över. Flera personer i den absoluta partitoppen är antingen avstängda, sjuka eller på gränsen till utarbetade.

I höstas sjukskrevs Jimmie Åkesson för utbrändhet. Nu är han tillbaka men än så länge arbetstränar han och har ingen offentlig roll.

En hårsmån från utbrändhet

Även gruppledaren Mattias Karlsson, som kritiserats hårt internt för sin ”maktfullkomliga” ledarstil under tiden han vikarierat för Åkesson, har det tufft.

I ett brev till riksdagsledamoten Hanna Wigh, som Aftonbladet tagit del av, skriver Karlsson själv om sin situation.

Där meddelar han att Wigh petats från sin plats i riksdagens socialförsäkringsutskott. I brevet, som skickades runt midnatt måndagen förra veckan, skriver Karlsson att orsaken är oro för hennes hälsa. Men samtidigt skriver Karlsson:

”Orsaken till att jag fattade beslutet utan att gå den rätta vägen är att jag var extremt stressad på grund av ett otal arbetsuppgifter och dels på att jag är snudd på utarbetad och inte tänker klart.”

Men problemen i riksdagsgruppen är fler. SD:s vice gruppledare, Per Ramhorn, är enligt uppgifter till Aftonbladet sjukskriven sedan två veckor. Hans arbetsbörda ökade när Mattias Karlsson fick kliva in som partiledare.

Nu är Ramhorn själv en hårsmån från utbrändhet och vädjar om avlastning, skriver Karlsson i brevet till Hanna Wigh.

”Min hälsa är i övrigt mycket god”

Även uteslutningarna skapar problem. Just nu leds ungdomsförbundet av personer som inte är SD-medlemmar. Det påverkar även Stockholmdistriktet, där William Hahne nyligen valdes till ordförande efter en uppmärksammad strid. Vad som ska hända där är oklart.

När Aftonbladet når Hanna Wigh är hon fåordig.

– Det enda jag kan säga är att jag mår jättebra. För övrigt tänker jag inte prata med Aftonbladet om det som min chef skriver till mig, säger hon.

Mattias Karlsson säger att diskussionen handlade om en ledamots hälsotillstånd, något han inte vill diskutera i media.

Han säger att det skrevs ”under ett par intensiva dagar där jag kände mig tillfälligt överarbetad.”

– Min hälsa är i övrigt mycket god och jag är inte överarbetad. Tvärtom faktiskt, vi har en ny organisation som börjar sätta sig och Jimmie är tillbaka vilket har gett mig större frihet och avlastning.