Storbanker får miljonböter

avIda Gustafsson

1 av 2

Två svenska storbanker bötfälls av Finansinspektionen på miljonbelopp efter att de inte följt reglerna om penningtvätt.

Myndigheten anser att bankerna på så sätt har gjort det möjligt för terroristorganisationer att finansiera sin verksamhet.

Finansinspektionen meddelar i ett pressmeddelande att Nordea och Handelsbanken kommer att få betala 50 miljoner respektive 35 miljoner kronor i straffavgift.

”Det innebär att om personer har velat tvätta pengar eller finansiera terrorism har de med stor sannolikhet kunnat göra det utan att Nordea haft möjlighet att upptäcka det. Det är mycket allvarligt”, skriver Finansinspektionen.

Banken varnas av Finansinspektionen efter att de inte följt reglerna om penningtvätt under flera år. Enligt granskningen har banken saknat de system som krävs för att kunna upptäcka och motverka penningtvätt, skriver myndigheten.

Handelsbanken fälls för att de inte följt regler om penningtvätt. Och bankens system för att göra riskbedömningar och granska transaktioner har varit bristfälligt menar Finansinspektionen.

”Bristerna är betydande och innebär att Handelsbanken löpt stor risk att utnyttjas av personer för att tvätta pengar eller finansiera terrorism”, skriver myndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM