Blockerar Facebook – för att stoppa attackerna

Attackerna mot muslimer på Sri Lanka fortsätter.

Våldet hetsas fram – bland annat på Facebook.

Nu har landets regering blockerat sociala medier.

Våldet på Sri Lanka fortsatte har fortsatt de senare dagarna. Buddhistiska gäng har satt eld på affärer drivna av muslimer och vandaliserat moskéer, uppger bland annat AFP.

Attackerna har varit värst i staden Kandy mitt på ön, som är centrum för Sri Lankas teodling och en plats som många utländska turister besöker.

Våldet ska ha blossat upp efter att en grupp muslimska män anklagats för att ha mördat en man från den singalesiska majoriteten. Extremistiska och våldshetsande munkar ska därefter ha rest till Kandy, rapporterar The Guardian.

I tisdags infördes ett tio dagar långt undantagstillstånd, med utegångsförbud nattetid och tungt beväpnade soldater i civila områden.

Men våldet har inte upphört.

Muslimerna i Kandy är nu rädda för sin egen säkerhet. Många har gömt sig för att komma undan våldet och anser att myndigheterna reagerat allt för långsamt.

”Polisen gör inget”

– Man säger att polisen och militären inte gör något, säger Mohamed Khan, 71, som arbetar i en tvålfabrik, till Reuters.

Spridandet av hatet fortsätter på sociala medier. Regeringen i Sri Lanka uppger sig ha upptäckt hur Facebook-inlägg har uppmanat befolkningen till våld mot muslimer. Bland annat ska ett videoklipp från en extremistisk buddhistmunk ha lagts upp på det sociala nätverket.

Nu har Sri Lankas regering beslutat sig för att blockera Facebook, Instagram och Whatsapp i stora delar av landet i tre dagar.

Facebook, som också äger Whatsapp, uppger att man försöker rensa bort hatpropagandan.

– Vi har tydliga regler mot hatpropaganda och anstiftan till våld och jobbar hårt för att få bort det från vår plattform, uppgav Facebook i ett uttalande, enligt Reuters.

Hittills har tre människor dödats i våldet.

Djupt oroad

Flera personer har gripits för oroligheterna.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein, uppger sig vara djupt oroad över uppgifterna om våld mot minoriteter på Sri Lanka, enligt AP.

– Det ska inte finnas någon straffrihet varken för den anstiftan som skett före attackerna eller själva attackerna, säger han, enligt nyhetsbyrån.

Spänningarna mellan singaleserna och den muslimska minoriteten har funnits i årtionden på Sri Lanka, men våldet har förvärrats på senare år.

Undantagstillståndet är det första som blivit utlyst på Sri Lanka sedan det 28 år långa inbördeskriget upphörde, enligt The Guardian.

Under senare år har landets regering försökt bygga upp Sri Lanka igen. De utländska turisterna, som är en viktig inkomstkälla, har också återvänt.

Sri Lanka är huvudsakligen buddhistiskt, men en knapp tiondel av befolkningen är muslimer.

Publisert:

LÄS VIDARE